COVID-19 пламна във ферма на Иван и Лука Ангелови – Градусите

Огнище на COVID-19 във фермата за норки край Стара Загора на ромите от Панагюрище – братята Иван и Лука Ангелови – босове на пилешката фирма „Градус“, установила областната дирекция по безопасност на храните Стара Загора.

Животновъдният обект се намира в землището на с. Маджерито, край Стара Загора, уточняват от ведомството.

Със заповед на изпълнителния директор е забранено движението на животни и продукти от и към фермата, ограничен е достъпът на посетители, завишени са мерките, свързани с биосигурността във фермата.

От Агенцията напомнят, че животновъдният обект се намира под засилен официален контрол и наблюдение от страна на регионалните ветеринарни органи. С цел своевременно откриване на евентуална инфекция и предприемане на своевременни мерки за контрол се извършват ежеседмични лабораторни проби за изследване за наличие на вируса.

ОДБХ Стара Загора е в тясна комуникация с местната Регионална здравна инспекция.

БАБХ констатира и огнище на птичи грип  в гр. Дебелец, област Велико Търново. Заболяването е констатирано в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки на робските босове. В стопанството се отглеждат около 395 хиляди птици.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата от община Велико Търново – гр. Дебелец и гр. Велико Търново.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат населените места от община Велико Търново – селата Леденик, Момин сбор, Пушево, Буковец, Шемшево, Килифарево, Ялово, Нацовци, Върлинка, Големаните, Плаково,. Велчево, Пчелище, Присово, Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси и от обл. Габрово, общ. Дряново селата Маноя, Косарка, Соколово, Руня, Саласука, Длъгня, Гоздейка, Туркинча, Крънча и Зая.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

От БАБХ ще се извършва епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.