Цалапица въстана заради Митко! Иска главата на МВР шефа в Стамболийски

Въпреки опитите на ръководството на МВР да тушира напрежението в село Цалапица с отстраняването на шефа на пловдивската полиция, обстановката там остава неспокойна. Очакват се нови протести с искане за оставката на полицейския началник в управлението в Стамболийски.

Напрежението в Цалапица избухна след убийството на 24-годишния Димитър Малинов. Според разследващите той е починал вследствие на жесток побой, нанесен му от друг мъж от селото. Основният заподозрян избяга и се предполага, че в момента е в Германия. Междувременно в Цалапица бяха арестувани двама братя близнаци по подозрение, че са му помогнали да зарови трупа.

Близките на убития Малинов обвиниха полицията, че се е забавила с разследването и се усъмниха, че то умишлено е водено в грешната посока. От няколко дни протестите там не стихват, а в сряда вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставките на шефа на пловдивската дирекция Васил Костадинов и на началника в Стамболийски Ангел Керпиев. И двамата обаче не ги подадоха. Костадинов бе отстранен е и ще бъде преназначен. Не е ясно какво ще се случи с Керпиев.

„Искаме оставката на началника на РПУ-Стамболийски заради неработеща структура на МВР. Те се забавиха с издирването на моя син и не приемаха абсолютно нищо от това, което им давахме – насоки от наша страна“, каза пред Нова телевизия майката на убития – Атанаска Бакалова.

Тя твърди, че полицай от Стамболийски ѝ е обяснявал, че не може основният заподозрян да е виновен. След това обаче се оказало, че има свидетелски показания в тази насока.

„Той замина на 24 юли. Имаха ден и половина да бъдат заловени, да бъдат притиснати, разпитани. Правили са им един лек разпит на близнаците, отвън на улицата, както се казва“, заяви още жената.

След ареста им един от братята призна, че е станал свидетел на убийството на Малинов. Другият заяви, че съжалява, защото с жертвата били приятели. Според полицията двамата са отнесли кирка, лопата и мотика, за да бъде скрито тялото. Освен това с тяхната кола убитият е откаран до мястото, на което е пребит.

Появи се и информация, че семейството на арестуваните близнаци има намерение да се изсели от Цалапица. Според Нова телевизия те са обявили имотите си за продажба.

Изселването бе едно от исканията на протестиращите. Преди дни голяма група недоволни се опитаха да нахлуят в имота им, но бяха спрени от полицията.