Цената на един глас: Официално – до 150 лв., стига и до 300

Купувачите на гласове за предстоящите местни избори плащат между 40 и 150 лв. Това каза главният секретар на МВР Живко Коцев пред Нова тв.

На места, обаче, предимно в богатите общини като Несебър, един глас стига до 300 лева, научи Novinar.bg.

Най-често обещанията срещу вот са свързани с погасяване на дългове, вересии и получаване на дърва за огрев. „1080 са сигналите за нарушения на изборните права на гражданите. Част от тях са за нарушения на изборното законодателство, други са за унищожаване и повреждане на предизборни афиши и плакати, за корпоративен вот”, каза още Коцев.

В днешния ден всички секционни избирателни комисии ще бъдат обезпечени с физическа охрана и ще създаде условия за законосъобразно провеждане на изборите. Ако решението на ЦИК за машините се промени, МВР ще го изпълни и ще направи всичко необходимо да закара машините до секциите, обясни главният секретар на МВР.

Коцев заяви също, че МВР все още не разполагаме с доклада на ДАНС за машините. „МВР не разполага с подробности, не е ангажирано на този етап официално”, каза Коцев. Той обаче уточни, че по случая има образувана проверка в Софийската градска прокуратура