Цените галопират: Кабинетът обмисля таван на надценката и отстъпки за гориво

Служебният кабинет обмисля търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки до магазини в ниско населени райони, и въвеждането на таван на надценките, каза министърът на икономиката Никола Стоянов пред Нова телевизия.

Стоянов коментира още, че необоснованото поскъпване на стоките се дължи на проблеми по цялата верига.

„Може да се финансира част от логистиката към ниско населени райони, които са останали без магазини. Идеята е тези мерки да са социални с оглед на тези цени на горивата. Не мислим за подобна масова мярка като 25-те стотинки. Сега евентуално търговците ще получават отстъпка за горива, ако доставят стоки в ниско населени места”, обясни той.

Николов коментира и идеята за таван на надценката.

“За това трябва промяна в закона. Предполагам, че около Великден ще се събере парламента. Наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат. В началото имахме идея това да стане чрез наредба, но експерти ни посъветваха, че това ще бъде законово “на ръба”. Затова решихме да минем по сигурния и правилния начин, а именно – през закон”.

Той обясни, че идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група.

“Това ще изкриви в минимална степен пазара. Този таван ще важи за търговци, които са от определен праг нагоре и няма да засегне малките магазини”, каза той.

Служебният министър обясни и начинът, по който ще действа сайтът на служебното правителство, на който ще бъдат сравнявани цените на основни хранителни стоки в страната.

“На началната му страница има икони на 30 продукта, както и на четири суровини. Това са продукти от малката пазарска кошница. Има няколко филтъра, по които можем да видим цената – за цялата страна, по области или в други европейски държави”, каза той.

По думите му този сайт дава една много добра информираност за потребителите.

“За пръв път той обединява информация от различни институции. Това беше и целта, тъй като подобен инструмент е липсвал. Трябвало е от много години да има една обща информационна система по отношение на храните в България и това е началото в нейното изграждане”, каза министърът.

“Не очакваме чрез сайта да намалим цените. През него можем да наблюдаваме процесите и тенденциите. Те са по-важно – дали, ако на сайта цената на едро пада, но на дребно продължава да се качва – виждаме, че има проблем по веригата. На сайта има и директна връзка към КЗП и БАБХ, към които могат да се подават сигнали”.

Сайтът на практика е неизползваем от хората, които не могат да се ориентират къде биха пазарували по-евтино.