Цените на имотите в София скочиха 3 пъти за 8 години

Цените на жилищата в София са нараснали над 2,3 пъти за период от осем години и три месеца. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 135% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт към края на първото тримесечие на годината. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са със над 121% по-високи спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо – с над 141%.

Така столицата държи първото място по поскъпване и на старите, и на новите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Варна, с 108% общо повишение на цените на имотите за период от осем години и три месеца. Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Пловдив.