Цените на тестовете за коклюш варират от 45 лв. до 100 лв.

Случаите на коклюш продължават да се покачват осезаемо, показват данните на Министерството на здравеопазването. Болните вече надхвърлиха 450 души. Миналата седмица потвърдените случаи бяха 205 от началото на годината.

Очаква се утре да станат ясни конкретните мерки, които държавата ще предприеме в борбата със заразата. Част от тях вече се обсъждат – като намаляването на възрастта за първа имунизация, осигуряването на средства за лабораторни тестове и допълнителната доставка на 2000 ваксини по аптеките.

В много области вече има бременни жени и възрастни хора, желаещи да се защитят и чакат с нетърпение доставката на ваксините. В очакване на четвъртото си дете Елена пътува от Елхово до Ямбол, за да потърси информация за имунизацията и наличните ваксини.

„Със сигурност ще се възползвам, защото не спира да се коментира този коклюш и изпитвам някакъв страх“, обяснява Елена Манолчева.

От здравната инспекция в Ямбол вече са купили ваксините – бременните и близките им най-често питат именно за тази имунизация.

„Вчера дойде първата бъдеща баба, която каза, че се притеснява, че би могла да зарази внучето си“, обясни д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

 

Снимка: iStock

 

Малката Стефани има всички ваксини, но майка ѝ е ограничила контактите с другите. „Покрай тези работи с коклюша много се наплаших и гледам да е в къщи. Бих се ваксинирала, за да я предпазя нея“, категорична е Мариела.

Личният лекар д-р Мирослава Методиева отчита скок на болните и при малки, и при големи. Някои диагностицира с тест, а други – по симптоми.

„Тези изследвания не се поемат от касата, пациентът трябва да ги заплати. Ако имат финансовата възможност, хората си ги правят, ако не – не ги правят“, обяснява д-р Методиева.

 

Снимка: iStock

 

От министерството са отпуснали пари за тестове. Така – без лично заплащане, хората ще могат да се изследват. Това обаче ще става по определени критерии. Сред тях – в селището на пациента вече да има регистриран коклюш, децата да са до 5-годишна възрас или такива, при които инфекцията протича тежко, както и болни деца при настъпил епидемичен взрив в ясла, градина или училище.

„Проби от заболели лица, отговарящи на критериите, могат да се взимат от всяка област в страната, като след това се изпратят за изследване в РЗИ-София и Националния център по заразни и паразитни болести“, се казва в становището на МЗ.

 

 

„Това е изключително ограничаване на изследванията, което ги прави неизползваеми“, коментира обаче д-р Методиева.

В лабораториите цените на тестовете варират между 45 лв. и 100 лв.