Цените на ваканционните имоти удариха тавана

Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен темп на растеж, но се очаква през следващата година той да се засили, догонвайки цените в София. В момента сделки с апартаменти по морето се сключват на цени на квадратен метър с около 20% по-ниски от тези в столицата.

Това показват наблюденията на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts. От компанията посочват, че квадратен метър във ваканционен морски имот по Южното Черноморие е около 800 евро, като в определени курорти стига и до 1600 евро.

Най-скъпи излизат апартаментите в Созопол – между 1200 и 1600 евро за квадратен метър. Така „втори дом“  с една спалня започва от 75 000 евро, а с 2 спални – от 95 000 евро, като тази стойност достига 130 000-140 000 евро за по-функционалните имоти. Къщи в Созопол пък се предлагат на цени, които започват от 280 000 евро.

В Слънчев бряг апартаментите се предлагат в ценовия диапазон 800-1200 евро за квадратен метър. В Царево и Поморие сделки се сключват при 900-1300 евро, а в Несебър и Свети Влас – 1000-1500 евро за квадратен метър.

В момента българите са основните купувачи на ваканционни морски имоти по Южното Черноморие. Интересът на българските клиенти се засили след ковид-пандемията и тази година 90% от купувачите на къщи и апартаменти по Южното Черноморие са българи, посочват от Green Life Development & Resorts. Останалите 10% от купувачите са от Германия, Израел, Полша.

Ако допреди 5 години българските купувачи са били предимно хора на над 50-годишна възраст, сега на пазара уверено излиза нов профил клиенти, посочват от компанията. Това са семейства с малки деца – хора средно между 30 и 40 години, които предпочитат да закупят „втори дом“ за ваканциите, вместо да плащат за все по-скъпо хотелско настаняване.

Въпреки засиленото търсене от страна на български клиенти, рускоговорящите собственици на ваканционни жилища по морето вече не продават така активно имотите си, посочват от Green Life Development & Resorts.

Наскоро агенцията за недвижими имоти „Бългериан пропъртис“ също отчете раздвижване на пазара на ваканционни жилища след отчетения спад на сделките през първото тримесечие на годината. Купувачите предпочитат имоти на вторичен пазар, които са обзаведени и готови за ползване. Новото строителство в курортите се продава по-трудно, особено на шпакловка или само до ключ, тъй като новите собственици не желаят да се занимават с ремонти и обзавеждане от разстояние, споделят от агенцията за недвижими имоти.

По данни на „Бългериан пропъртис“ най-търсени са студия и двустайни апартаменти като по-ликвидни и по-бюджетни. Предпочитанията са към апартаменти в сгради с ниска такса за поддръжка и когато са и с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни.