неврони
неврони

Ценка Местанска: Негативните чувства стопират енергийния поток в тялото ни

Ако някой орган ви боли, потърсете случката, мястото или човека, който е провокирал тези емоции

Ценка Местанска е дипломиран психолог, като в началото на практиката си работи и като семеен консултант. През 2010 г. се дипломира като преподавател и терапевт по Техника за емоционална свобода (ТЕС) в Лондон. Провежда семинари и индивидуални терапии.

– Г-жо Местанска, какво представлява Техниката за емоционална свобода (ТЕС)?

– Чрез тази техника ние се освобождаваме от негативните емоции – страх, потиснат гняв, обида, любовно разочарование, мъка, тъга. Всичките тези негативни чувства и емоции набират една мощна сила в човешкото тяло. Де факто те стопират енергийния поток в тялото. Тялото е една енергийна система и всеки орган се подхранва от енергиен меридиан. Органите, които се влияят от емоциите, са стомах, пикочен мехур, жлъчка, черен дроб, бъбреци. Например много често се случва, когато чуете лоша новина, да ви свие стомахът, да се изпотите под мишниците.

– С какви емоции са свързани тези органи?

– Белият дроб се поразява от мъката. Черният дроб се поразява от гнева, от обидата. Бъбрекът е поразен от страха, жлъчката – от депресия, гняв. Тънките черва са свързани с претърпян шок, отхвърляне, изоставяне. Щитовидната жлеза е свързана с объркване, параноя, нервно безпокойство. Далакът и панкреасът са свързани с ниското самочувствие, безпокойството, чувството за малоценност. Пикочният мехур се поразява най-често от плахост, стеснителност, сънливост, боязливост. Сърцето е свързано с мъка, шок, внезапност. Стомахът е свързан с възмущението, отчаянието, безнадеждността, отвращението, погнусата. Дебелото черво се поразява при неподвижност, скованост, строгост, суровост, непреклонност. Всичките тези енергийни меридиани в човешкото тяло, когато има негативна емоция, са затлачени. Т.е. когато усещаме една от тези емоции, органите в тялото ни не функционират на 100 процента. Цялата тази енергия е в пряк контакт с емоцията. Когато дойдат хора при мен за помощ и освободим тази енергия, в тялото се чувства една страхотна лекота.

– Ако се излекува емоционалното, може да се излекува физическото, така ли?

– Точно така. Имах обаждане от една жена, която ми каза, че има проблем със свекърва си. Аз веднага й отговорих, че сигурно я болят черният дроб и жлъчката. И тя каза: „Да, откъде позна?” Тогава й обясних, че емоциите, които е изпитала, са засегнали тези органи. Има и обратна връзка – ако ви боли някакъв орган, потърсете негативната емоция. Обърнете се към себе си и потърсете случката, мястото, човека, който е провокирал тази емоция. Точно това е моята роля като ТЕС терапевт – да намеря този фин момент, който хората дори не си представят, че може да провокира подобни негативни емоции.

– Как да си помогне човек, ако е забравил конкретната случка или повод или пък е дълбоко в подсъзнанието му?

– Това е тънкият момент – хората не могат сами да стигнат до това ниво. Заедно с хората, които идват при мен, правим един общо енергиен кръг със специална медитация в началото. Докато слушам какво говори човекът, потупвам специални точки, които действат на подсъзнателно ниво. По този начин той може да се върне назад към момента или случката, която го е натоварила емоционално. Обикновено този момент е скрит, запечатан. Много често хората плачат, защото осъзнават всичко, което години наред е било наслоено в тях, и човек като започне да обича себе си, му става мъчно за самия него. Това е много силен момент и аз знам, че започне ли тази мъка да излиза от човека, той се е обърнал вече към себе си и се обича. По време на сесията с хората имам много техники – например да се гледа пациентът в огледало, да се запознае със себе си, визуализацията на червен балон, в който си сложил мъката и гнева си, виждаш го как се отделя от дланта ти. Целта на терапевта е у човека, който го е потърсил, да не останат никакви негативни емоции. Чрез различни методи се конфронтират лявото и дясното полукълбо на мозъка, за да може да се действа на подсъзнателно ниво.

– Как протича една сесия?

– Отначало трябва да предразположа човека, много важно е доверието. Прави се медитация и се започва един разказ на човека – кога са се появили симптомите, причините за това. През това време аз потупвам т. нар. енергийни меридиани, които пробуждат подсъзнанието. Аз отсявам важните моменти, емоционалните, за да мога да си направя план, по който да действам, и да преценя колко сесии са ми необходими, за да се изчисти човек от негативните емоции. Понякога става и с две сесии, понякога става с десет. Зависи от съпротивата на човека.

– А от времето, през което е имал този проблем?

– Не, времето няма значение. Негативните емоции са в един склад в подсъзнанието, аз просто ги откривам и ги махам чрез точни думи, разбира се. Точната дума може да премести скала. Като кажа точната дума, аз разтърсвам енергийно човека и тази заблатеност в енергията вече се изчиства и започва да нахлува бистрата, бърза река в енергийния канал. На хората трябва да им е ясно, че енергийният канал храни органа, което означава, че, ако всичко на енергийно ниво е нормално, органът няма да боледува.

– Кажете каква е целта и силата на утвържденията?

– Утвържденията са един мисловен модел, а целта е да се освободим от негативните емоции. За всяка емоция аз правя един модел, едно утвърждение, което човекът трябва да казва не само при мен, а да работи и със себе си. Например ето едно утвърждение: „Събуждам моята хипофиза за работа”. Ако вие играете в един отбор и някой в публиката ви извика: „Давай, ти си сега”, енергията изведнъж нахлува във вас и вие имате желанието да дадете всичко от себе си. Всеки орган има нужда да го оцените, да му пратите любов. Карам мои пациенти да си представят бъбрека като две сърчица, като тези, които се продават по магазините за Св. Валентин, пълни и в същото време да потупват точки от енергийния меридиан на бъбрека. Симбиозата между думите, визуализацията и енергията дава страхотен резултат.

– Такива техники могат ли да помогнат за отслабване?

– Напоследък съм се фокусирала в тази област. Мъчно ми е за всички тези жени, които пазят диети и вкарват волята си в нея. Това е голяма грешка. Аз обаче им казвам, че те няма да успеят, ако вкарват волята си в диетата. Тук трябва да подейства представата за това какво искат да направят. Волята винаги е победена от представата. Ако кажете: „Няма да ям”, но в същото време си представяте някаква порция с пържола и картофи, волята ви може да издържи за кратко време, но в един момент ще се впуснете и ще изядете цялата порция. Имам семинари, в които се прави специална медитация и мисловни модели например за пиене на вода. Работи се за пристрастеността – едни ядат фъстъци денонощно, виждала съм жени, които си крият шоколад под възглавницата, баклавички, тулумбички. По време на индивидуалните сесии човек разбира каква е неговата причина да е с наднормено тегло. Може би в детството някоя властна леля ги е потискала.

Информацията от детството се съхранява. Децата до 7 години работят на тета вълни и каналите им са отворени. Те приемат абсолютно всяка информация, нямат избирателност. Затова през първите 7 години трябва да се внимава в отношението към децата, какво им се втълпява в главите, кой роднина може така да ги обиди, че да намеря корените на 60-годишна възраст. Цигари, храна, напитки, алкохол, шопинг – това са зависимости. Това са неща, с които се чувстваме добре, но истинската свобода идва, когато човекът е в баланс със себе си.

– Потупването по т.нар. енергийни меридиани всеки ли може да го прави?

– Да, всеки може да го прави вкъщи. Има няколко нива, по които се работи. Научавайки метода, всеки може да си помага, но това е първото ниво. Второто ниво е характерно със сълзите, тук се плаче. Третото ниво е най-дълбокото, където стоят старите емоционални травми. На последните две нива без терапевт не можеш да се справиш. Задължително е необходима вяра. Ако нямаш вяра в метода, че той ще ти помогне, не можеш да стигнеш до подсъзнанието и да решиш проблема си.