ЦИД: Корупцията в България бележи най-високото си ниво от 1999 г. насам

Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните две десетилетия, е заключението в изследване на Центъра за изследване на демокрацията и Фондация „Конрад Аденауер“. В проучването 35% от гражданите съобщават, че през 2023 година им е бил искан подкуп, а 30% признават, че са участвали в корупционни сделки – стойности, сравними единствено с нивата на корупция през 1999 г.

Най-новият анализ на центъра, озаглавен „Завладяната държава: В търсене на антикорупционни резултати“, дава сравнителна перспектива на равнищата на корупция в България през последните 25 години с акцент върху нарастващата в глобален и национален мащаб стратегическа корупция и неработещите регулаторни и специализирани антикорупционни институции.

„Говорим за завладяна държава. Резултатите са изключително притеснителни. Ние показваме реалния процент на жертвите на корупция в бизнеса и това е най-високото ниво от 1999 г. насам“, отбелязва Руслан Стефанов програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията в ефира на БНТ.

Според него държавата не е в състояние да гарантира стратегическата и икономическата сигурност на България и Европа. По думите му административната корупция не е толкова притеснителна, такава има и в други държави, обезпокоително е случващото се в Агенция „Митници“ и МВР.

Стефанов отбеляза още, че Европейската комисия винаги е помагала на България в борбата с корупция и сега отново може да се отзове, но би било добре сами да се справим с проблема.