ЦИК: Машините, с които не е гласувано в изборния ден, са 148

Централната избирателна комисия счита, че изборният ден е протекъл нормално и спокойно. Независимо от постъпилите сигнали и жалби, комисиите са осигурили възможност на всички желаещи да упражнят правото си на глас. Това коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

Машините, с които не е гласувано в изборния ден, са 148. Става въпрос за 134 в страната и 14 в чужбина. Тепърва ЦИК ще направи анализ какви са причините те да не работят или да отпечатват по-къси бюлетини. Устройствата ще бъдат отделени, за да бъдат проверени.

Според Комисията няма забавяне при обработване на резултатите. „Надяваме се, че този път секционните избирателни комисии са работили по-бавно, не са бързали и няма да има толкова грешки. Обработката на резултатите върви нормално. РИК имат 48 часа срок, в който да предадат протоколите си в ЦИК”, посочи Матева. Протоколите извън страната са обработени на 100% и започва повторното им въвеждане.

На 12 юни трябва да бъдат обявени резултатите от гласуването за членове на Европейския парламент и разпределението на мандатите. На 13 юни ще станат ясни получените гласове и разпределението на мандатите за българския парламент. На 14 юни ЦИК ще обяви имената на новоизбраните евродепутати. На 16 юни – имената на новите 240 български депутати. Комисията обеща да спази законовите срокове.