ЦРУ: Иран ще атакува Израел в следващите 48 часа

Американското разузнаване твърди, че Иран ще атакува Израел в следващите 48 часа в отговор на израелската въздушна атака срещу консулството на Иран в Сирия, при която загинаха висши ирански командири, съобщи Voxnews.

ЦРУ смята, че конфликтът ще започне не по-късно от 5 април. Иран ще използва стотици дронове и ракети за масивен удар срещу Израел. Ливанската телевизия „Ал Маядин“ също съобщи, че иранската армия се подготвя за началото на военни действия. Иран прехвърля ракети на Ислямския революционен гвардейски корпус на бойни позиции.

Унищожаването на иранското консулство в Сирия от Израел рискува да прерасне в голяма война в региона. По-рано висши служители в Техеран предупредиха, че тяхната страна вече има пълното право да отговори на атаката на Израел срещу консулството им в Дамаск.

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей публикува изявление на иврит в социалната мрежа X/Twitter: „С Божията помощ ще накараме ционистите да се покаят за престъпната си агресия срещу иранското консулство в Дамаск“, написа той.

Според други източници израелските ВВС и системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“ са поставени в повишена готовност. В региона има проблеми с GPS сигнала, което означава, че Израел е приложил мерки за радиоелектронна борба срещу дронове.

Тел Авив вече евакуира персонала на посолствата си в Баку и Абу Даби в очакване на отговора на Техеран.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян определи нападението на Израел по дипломатическото представителство като „нарушение на всички международни задължения и конвенции“. Посланикът на Иран в Сирия предупреди, че отговорът ще бъде „суров“. Сирийското правителство нарече въздушния удар по дипломатическата мисия на Иран и убийството на 8 души „терористична атака“.