гласоподаване
гласоподаване

Цвета Караянчева: Много ще им пари под краката на ДПС в Кърджалийско

Ще настояваме бюлетините от вота на 23 октомври в областта да бъдат ръчно преброени, твърди народният представител

Цвета Караянчева е първата жена депутат от български произход от Кърджалийския район. Тя е родена и отрасла в красивото родопско градче. Завършила е за машинен инженер, а след това е била и на обучение по мениджмънт в Open University в НБУ. Работила е като проектант, после е била директор на „Формопласт-Кърджали”. Тя е основател и областен лидер на ГЕРБ. Семейна е, има една дъщеря.

– Г-жо Караянчева, какво стана в Кърджали и областта, комай резултатите сочат, че този бастион на ДПС може да падне само в „цветните сънища” на Цветан Цветанов, както образно се изрази Лютви Местан в нощта на вота, тъй като движението спечели от раз кметските постове във всичките 7 общини?

– Политическата картина в Кърджали след този вот е съвсем различна, колкото и мъчно да си признават това колегите от ДПС. Фактите сочат, че през 2007 г. ние имахме само 10 общински съветници за цялата област. Сега вече броят им е 42-ма. В нито един от общинските съвети в региона ДПС няма пълно мнозинство. Така е в Кърджали, Джебел, Крумовград и т.н. Така че ние имаме невероятен пробив тук. В Джебел за нас са гласували 1200 човека, което е голямо постижение и ако не беше тежката изборна машина на ДПС, то ние сега щяхме и на балотаж да сме там. Поне 4 балотажа бяха реални в Кърджалийско – това е факт, който аз дълго премълчавах. Става въпрос за Кърджали, Джебел, Кирково и Ардино. Знаете ли, че един месец докато обикалях с моите хора в района, навсякъде ни посрещаха с развети знамена на ГЕРБ. Имах чувството, че на живо преживяхме онази глава от „Под игото” – „Пиянството на един народ”. Аз се докоснах до болките и чувствителността на хората от моя избирателен район, които много добре познавам. Но за съжаление само два дни преди изборите срещу тях за пореден път беше извършено такова насилие, което може да се уподоби на геноцид.

– Какво се случи, какво имате предвид, все пак движението не е в силова позиция, то не е във властта, даже напротив?

– От ДПС започнаха масово да обработват местните и да ги заплашват. Те се опитаха да сплашват и моите кандидат-кметове, да им предлагат пари. На много места наши избраници за кметове предварително се отказаха още преди да бъдат регистрирани. Просто хората се изплашиха. Много са моите съграждани, които заявиха, че ще гласуват за нас, но не искаха да се афишират публично. Има села, в които на мегдана ни посрещаха по 120-130 души, а после се видя, че точно там за нас са гласували по 25-30 човека. Познавам тези хора и зная, че са честни и почтени. Но те просто се страхуват. Така че последните два дни машината на ДПС се включи както със заплахи, така и с най-долни и нечестни манипулации. Използваха и религията като средство. Плашеха хората, че ако гласуват за ГЕРБ, нямало да бъдат погребани. Знаете ли какво означава това за един мюсюлманин?! Лъжели, че ако ние дойдем на власт, сме щели да им сменим ходжата или пък да им махнем тонколоните от джамиите и прочее. Но, колкото и да му е мъчно на г-н Лютви Местан, ГЕРБ ще отстоява твърдо своите позиции в Кърджали. Даже сега написах жалба, в която настояваме бюлетините от вота на 23 октомври да бъдат ръчно преброени.

– Как ще обясните факта, че въпреки съдебните дела и скандалите, които вашата управа предприе срещу кмета Хасан Азис, той отново е избран, и то още на първи тур?

– Ама с колко процента гласове е избран сега обаче – само с малко над 50 на сто. Вече ги няма онези над 70% гласове от съвсем близкото минало. Уверявам ви, че вече нищо не е същото в областта тук. Нашата сериозна опозиция в общинските съвети ще държи на това да се спазват законите, да се спрат далаверите и задкулисните игри, както и да се сложи край на порочната практика за скритите обществени поръчки, ще има прозрачност в управлението. Не мисля, че Хасан Азис вече ще е толкова уверен в това, което ще прави. Няма да има мнозинство в местните общински съвети.

– Нищо не се чува за останалите политически партии в района, какво става там?

– Кандидатът на БСП остана зад нас, успяхме само за три седмици работа да го задминем. Това ни ласкае, защото означава, че сме издигнали правилния човек тук. Десните се разцепиха и част от тях, които са една талига хора, подкрепиха Азис. Другите, хората на Иван Костов, пък сами си издигнаха човек, но той спечели малко гласове.

– В Джебел малцина говорят на български език, как мина кампанията там срещу „вечния” кмет от ДПС Бахри Юмер?

– Изправихме срещу него наш силен кандидат – Мюмюн Исмаил, който беше пребит. В село Великденче пък запалиха плевнята на нашия кандидат и му изгориха 1500 бали сено. Страхотен успех за нас е, че имаме кмет в най-голямото село в Джебелска община – Припек. Така че много ще му пари под краката на Бахри Юмер. По принцип много ще им пари под краката на ДПС в Кърджалийско. Досега никога в Джебел не е имало общински съветник от друга партия освен от ДПС. Само по един от БСП, на който те му даваха някакви пари да си трае там и да стои за цвят.

– Как протече изборният ден, имаше ли хаос като навсякъде другаде в страната? И кой ще понесе вината за това безредие, което се случи на тези избори?

– До обяд изборната активност беше по-слаба. Предполагам, че причината основно е в това, че беше по-сложен самият процес, хората се бавеха и по-трудно се справяха с тези бюлетини. Вероятно, ако не беше тази пречка, и избирателната активност щеше да е по-висока. Мнозина не дочакаха реда си да пуснат бюлетина и си тръгнаха. Но хаос нямаше. Имаше доста нарушения, посегателства и заплахи срещу комисиите. Даже има един задържан в полицията за това, въпреки че имахме застъпници в комисиите. Самото гласуване за местния вот е по-специфично и оттам се получиха някои неблагополучия. Освен това самата документация за обработка е огромна като обем – протоколи, бюлетини и т.н. Удълженото време за гласуване също така доведе до забавяне на обработката на данните.

– Оптимист ли сте за резултатите от балотажите в областта?

– Тук ще имаме 14 балотажа за населени места и 7 за кметове. И се надявам и вярвам, че ще постигнем успехи. Както и в национален мащаб. Защото нашите хора са близо до своите избиратели, не са расли в епруветки.

– От ГЕРБ загубихте над 300 000 гласа от предишните избори досега, как ще коментирате статуса си – доволни ли сте от резултатите, които постигнахте?

– Все пак не бива да се забравя, че сме партията, която управлява и понася всички негативи и критики от това. Не е за пренебрегване и фактът, че все още сме в тежка икономическа криза, която не е само наш национален проблем. Не бива и автоматично да се сравняват резултати от парламентарни избори със сегашните – за органи на местната власт. В моя регион преди имахме 7000 гласа, а сега са ни гласували доверие 18 000 души. Съгласна съм, че има и много разочаровани граждани от властта. Но пък имаме и много нови привърженици и симпатизанти. И в никакъв случай не може да се говори за провал, както каза г-н Ахмед Доган в изборната нощ.