море
море

Д-р Атанас Мангъров: Най-добре е детето да се заведе на море поне на 3-4-годишна възраст

Тази година летните вируси са с температура, повръщане и не много силна диария

Д-р Атанас Мангъров е началник на детската клиника по инфекциозни болести към Инфекциозна болница в София. Доцент към Медицинския университет в София. Завършил е през 1982 г. Висшия медицински институт в Пловдив. Има специалности по детски болести, инфекциозни болести, има научна степен.

– Д-р Мангъров, зачестяват ли обичайните летни чревни инфекции и каква е ситуацията – има ли вируси, които са по-различни от предишни години?

– Тези инфекции си ги има от началото на лятото. Всяка година е различна. Тази година има вируси, които протичат с температура, повръщане, не много силна диария и често пъти има лек или по-силен обрив. Това е, което има сега. Преди две години тези, които идваха при нас, бяха с т.нар. синдром „уста, ръка, крак” – с афти по устата и обриви по дланите и ходилата. Но тази година такива случаи са малко и преобладават случаите с температура, повръщане, не много силна диария и обрив по цялото тяло в някои случаи.

– Какво трябва да си припомним за ентеровирусите, до какви усложнения могат да доведат те?

– Най-често става въпрос за ентеровируси, като трябва да се знае, че те се казват така не защото причиняват диария, а защото се размножават в лигавицата на червата и се отделят с фекалиите.

Не става въпрос за усложнения, те просто имат най-различни клинични форми, като най-честата е това, което наричаме летен грип, което описах и го има тази година. Друга форма е именно синдромът „уста, ръка, крак”, което го имаше много често преди две години. Също така в някои случаи ентеровирусите могат да дадат вирусни менингити, да засегнат обвивката на мозъка. В момента има единични случаи, но тази година не са твърде много. Преди няколко години имаше по стотина случая в Пловдив, Пазарджик, Кърджали, като миниепидемия. Всяка година са различни. Някой път ентеровирусите могат да дадат също болки по мускули, по стави.

– Може би всяка година се повтарят тези неща, но каква е профилактиката срещу тях, какво е това, което зависи от нас самите?

– Това, което си зависи от нас, е да се спазва добра лична и обществена хигиена. Защото тези вируси се разпространяват през устата, по фекално-орален път, това е единият начин, който е основен. И вторият е по въздушно-капков път, с кихане, кашляне. Много рискови са местата, където съществуват условия за нарушаване на обществената хигиена. Там, където липсват условия за добра лична хигиена и се събират много хора на едно място, най-вече деца. Тази година особено заради наводненията на много места се получиха сериозни нарушения в обществената хигиена, с водопроводи, септични ями и се създадоха условия за поголовно фекално замърсяване.

– Морето или басейните могат да ни докарат повече неприятности през лятото?

– И едното, и другото. По принцип самото море трябва да е много силно замърсено, за да създава опасност. Обикновено това са басейните, защото се събират много хора на малко място и ако не се спазват изискванията и не се наливат достатъчно антисептични разтвори, това е предпоставка.

– Имаше предупреждение, че от басейни може да се хване дори венерическа болест, това възможно ли е?

– Венерическа болест се хваща по-скоро край басейна, не в него. Трябва да е много голяма боза, за да хванете нещо оттам, това по-скоро са оправдания за пред семейството.

– Опасно ли е морето за децата?

– Много е хубаво човек да ходи на море и е хубаво, когато всички са здрави. Но когато на едно място се съберат твърде много хора и когато няма достатъчно добри пречиствателни станции, когато на това място е имало наводнения и всички помийни ями са се излели, става рисково място. Особено когато се отиде на хотел и детето влезе в детски басейн с 20-30 други деца, това е все едно, че го изпращате на нова детска градина.

– Повечето хора няма как да избегнат отиването на море с дете, но какво трябва да имат предвид родителите?

– Да се спазват елементарните правила за лична хигиена и по възможност децата да не се водят там, където има много хора. Защото всичко това се пренася от човек на човек и там, където се събират много хора наведнъж. Много по-безопасно е детето да се къпе в морето, въпреки че на някои места същото не е съвсем безопасно. Защото в едно селище, което е за две-три хиляди души, като се съберат 20-30 хиляди през лятото, се създават възможности за инфекции. Трябва да имаме предвид, че всичко идва от общуване с други хора и се създават рискови условия.

– На каква възраст според вас е най-добре да се заведе едно дете на море за първи път?

– Най-малко на 3-4-годишна възраст. Да заведете едно дете с памперс и биберон, не че не може да го направите, за мен е безумие. Всичко е чудесно, докато детето е здраво. Но когато се разболее, обикновено се стига или до варненската, или до бургаската болница. Просто за едно дете, особено на тази възраст, няма никакво значение дали е в градинката пред блока, в парка, или пък в Несебър, Созопол или някъде другаде по морето.

– Но тези заболявани идват повече от контакта с много хора, а не толкова от самото море, така ли?

– Морето си е много хубаво, но когато в него се съберат много хора, ситуацията става сложна. Още повече че ако отидете на който и да е от нашите плажове, на 100 метра нагоре ще видите една дебела тръба, от която излизат всякакви екскременти. А още по-рискови от морето са тези басейни, в които се събират много деца и се обменят какви ли не неща.

– Какво трябва да знаят родителите за ротавирусите, защото те засягат основно децата?

– Те засягат най-много децата, защото човек се сблъсква с тях от най-ранна детска възраст. А ако не е карал ротавирусни инфекции и се сблъска с тях в по-зряла възраст, също може да се разболее. Тук много често идват майки с болни деца и след няколко дни майката също се разболява. Така че няма връзка с възрастта, но децата боледуват най-често просто защото те не са се сблъсквали с това. А ротавирусите са някъде около 60-70 на сто от причинителите на вирусни диарии в детска възраст.

– Какво помага срещу тях, като изключим ваксината?

– Освен ваксината нищо друго. Когато човек се зарази, се разболява и си боледува в продължение на около десетина дни. Протича с температура, повръщане и силна водниста диария.

– Какви са последствията от ротавируса?

– Това, което вкарва децата в болница, е, че се обезводняват. И оттам целият метаболизъм, всичко започва да върви накриво, получава се ацидоза и много често се налага детето да влезе в болница, за да получи венозни вливания. Това, което може да се направи в домашни условия, е детето да остане на строга диета. За малките има специални диетични храни, за по-големите само бисквити, солети, сухари. Това е по отношение на храненето, като трябва много добре да се знае, че тези деца не бива да се хранят насила. Защото, когато човек е болен, лошо му е и му се повръща, да го храниш насила е най-погрешното нещо, което може да се измисли. Трябва да се пази диета и второто нещо е да се провежда орална рехидратация, т.е. да им се да дава да пият специални рехидратиращи разтвори, които са направени по такъв начин, че се резорбират много бързо. Лошото е, че вкусът им е като на морска вода със захар и много често децата, особено когато са на 2-3 години и вече имат оформен вкус, трудно ги пият, защото вече имат собствено мнение. И обикновено при тях се налагат венозни вливания.

– Но за антибиотици изобщо ли не трябва да става въпрос?

– Не, абсолютно безсмислено е. Антибиотиците даже влошават нещата, защото те унищожават нормалната флора в червата и допълнително засилват диарията. Детето просто трябва да се остави на диета и да се рехидратира. Като това, което трябва да се знае, е, че храните, които съдържат целулоза – картофи, моркови, не са диетични храни. Ако на едно дете с диария давате варени картофи, то започва това да изхожда – варени картофи. А това се прави масово.

– През есента да очакваме ли хепатит А и помагат ли информационните кампании, каквато имаше наскоро, хората да са по-наясно с това заболяване?

– За да се зарази човек от хепатит А, аналогично на казаното досега, трябва човешко фекално заразяване. Като на хепатит А инкубацията е около месец и половина. Само че епидемиологията е такава, че на всеки няколко години се получават епидемични взривове, защото трябва да се натрупа неимунно население. Ние скоро, преди 2-3 години, имахме доста случаи на хепатит А в София, Пловдив. Така че да се надяваме, че тази година няма да има, защото още не се е натрупало достатъчно неимунно население, т.е. хора, които не са го преболедували. А иначе това, с което човек може да се предпази от хепатит А, е ваксината. Като за съжаление у нас тази ваксина е препоръчителна, не е задължителна, не е безплатна. Но е хубаво човек, особено ако има намерение да си води детето на море, да си я направи.