„Да, България“ удари Мустафа Емин

Изританият съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев, – Мустафа Емин, получи наказание и от „Да, България“. Това съобщиха от партията на своя сайт след заседание на контролната й комисия.

Наказанието на Емин е предупреждение за изключване, взето от втория път с гласовете на четирима от присъствалите седем души на заседанието на комисията. При първото гласуване нито една от трите възможности за наказание (забележка, предупреждение за изключване, изключване) не събира необходимото мнозинство.

Аргументите за наказанието на Мустафа Емин според контролната комисия са, че нарушава в два аспекта устава на „Да, България“:

– партията да се стреми към институционално укрепване вместо политически произвол

– уронване на престижа, като Емин е поддържал фокуса на вниманието към случая и това се е съчетало със „спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения“

От публикуваната от „Да, България“ извадка от протокола на заседанието на контролната комисия става известно, че от пристигането на Мустафа Емин и семейството му в „Пирогов“ (19.20 ч.) до обработването на раната на детето и освобождаването му (22.54 ч.) минават над три часа, макар и семейството да е насочено да чака пред звеното, където се поемат най-спешните случаи – шокова зала.

Преди детето на Емин лекарите са поели други три, едно от които е влязло вероятно през вход, който не е видим за вече бившия съветник на министъра на отбраната. Съответно, в партията смятат, че е допустимо в даден период от време Емин да е смятал, че лекарите бездействат, вместо да се погрижат за детето му.