Да-да…: Прокурор проверява Борислав Сарафов за „Осемте джуджета”

Специалният прокурор за разследване на обвинител №1 и неговите заместници Даниела Талева проверява данни, свързващи изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с аферата „Осемте джуджета“. Те са постъпили при нея след встъпването ѝ в длъжност, хвалят се тържествено от държавното обвинение.

Делото, от което тръгва проверката, беше образувано в разгара на войната на върха на прокуратурата след взрива до автомобила на Иван Гешев миналия май. В края на месеца Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 наблюдаващият прокурор от Софийската районна прокуратура отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, която е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Мотивът – свидетелски показания, съдържащи се данни за извършено престъпление от тогава заместника на Гешев – Борислав Сарафов. По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм.

Даниела Талева успява да встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни и логистични препятствия. Веднага след това получава всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов.

В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова казва „да“, тъй като те се отнасяли не само до дейност на Сарафов.

От свои източници БНР научи, че след като поема функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници, Даниела Талева е изискала веществените доказателства по „Осемте джуджета“ и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ.

Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов – на сдружение „Боец“ и на граждани. По един тя прекрати проверката след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.