Снимка: НКЖИ

Дадоха старт на строежа на два нови пътни надлеза в жп участъка Калояновец – Стара Загора

Ръководителят на проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив – Бургас, Фаза 2“, инж. Иван Бакалски даде старт на строителните дейности на два нови пътни надлеза по жп линията Пловдив – Бургас. Съоръженията са разположени в жп участъка Калояновец – Стара Загора и са част от проекта за премахване на железопътните прелези и замяната им с пресичания на две нива по направлението от Пловдив до Бургас.  

Целта e да се гарантира максимална безопасност при пресичанията на пътна и железопътна инфраструктури и да се минимизира рискът от възникване на инциденти на тези места. Това ще доведе до възможността за по-голяма скорост на движение на влаковете и безопасно и комфортно пътуване за пътниците по жп линията от Пловдив до Бургас, посочват от пресцентъра на НКЖИ.

Снимка: НКЖИ

Успешната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на България за развитие на железопътната инфраструктура, достигане на европейските стандарти в съответствие с политиката на ЕС и стабилното развитие на Транс-европейските транспортни мрежи.

„Проектиране и изграждане на 2 нови пътни надлези на км 97+617 и км 100+113 в междугарието Калояновец – Стара Загора“ е част от мащабния проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, Фаза 2“ и се осъществява със съфинансиране от Кохезионен фонд, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г. и Програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г. Изпълнител на договора е „ТРЕЙС ГРУП ХОЛД“ АД, а неговата стойност е 6 323 853,89 лв. без ДДС.