Дали? България доставя газ от Турция с нов договор

До края на годината България ще подпише дългосрочен договор с Турция за доставка на природен газ. Това обяви пред „Нова телевизия“ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той уточни, че по време на посещението си в Истанбул през уикенда е успял да се разбере с турския си колега за подробностите по договора.

„Мога да кажа, че това е голям пробив в отношенията между двете страни. Договорихме се за дългосрочно сътрудничество и възможност за ползване на турските терминали за втечнен газ, както и системите за пренос“, уточни Христов.

Той добави, че договорът ще е за 13 години. Предвижда се да се внасят около 1 млрд. куб.м природен газ, което представлява около 30% от годишното потребление в България.

Енергийният министър каза още, че цените са много изгодни, тъй като в тях са включени както използването на терминалите за втечнен газ, така и преработката и преноса. Очаква се договорът да бъде подписан до Нов година.

Росен Христов допълни, че България получава още 30% от нужния природен газ от Азербайджан, а останалата част купува от Гърция.

Министърът обяви, че ще има поскъпване на природния газ, като предвиди, че то ще е с повече от 30%. Преди дни „Булгаргаз“ поиска с 40% по-скъп природен газ за януари.

Росен Христов добави, че „Газпром“ има своите аргументи да заведе дело срещу България в арбитражния съд заради спрените доставки на газ. По думите му въпросът коя от двете страни е виновна в случая е спорен и затова юристите на министерството се подготвят за ответна реакция при евентуално дело.