ДАНС погна Обществения съвет за национална детска болница

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) привиква за обяснения членовете на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница. Причината е подадена жалба от „Търговска лига“ заради отложения проект за изграждането на частна детска болница „Мама и аз“ в София.

Затова съобщиха журналистът Надежда Цекова и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова членове на Съвета.

Това е сплашване. Един търговски субект, създаден през далечната 1991 г. като дистрибутор на лекарства, и притежаващ към днешна дата огромно портфолио от дейности във всички сфери на здравеопазването, ни казва да не си въобразяваме, че можем да не сме съгласни с всички аспекти на дейността му и с методите му на действие. Защото несъгласните отиват да обясняват мнението си на ДАНС. Няма проблем, г-н Каменов (Тихомир Каменов е изпълнителен председател на Надзорния съвет на Търговска лига, б. р.). Мога да обясня мнението си на ДАНС, и на Вас, и на всеки друг, който се интересува. За голям късмет знам, че имам право на свобода на мнението и на свобода да го изразявам. Ето Ви още малко от мнението ми – по мое мнение интересите на „Търговска лига“ не са част от националната сигурност. Ще го споделя и на ДАНС, коментира от страницата си Надежда Цекулова.

„Оказва се, че интересите на частен субект са въпрос на национална сигурност. Вероятно в Северна Корея изказването на професионално мнение по даден въпрос от обществен интерес, е проблем на националната сигурност. В една все още демократична държава обаче да пускаш сигнали срещу лекари, юристи, психолози, които доброволно и безвъзмездно защитават важна кауза като упражняват правото си свободно слово, е огромен срам!“, написа адв. Мария Шаркова.

Кои са членовете на Обществения съвет

Общественият съвет за изграждането на Национална детска болница е създаден през юли 2023 г. със заповед на тогавашния министър на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Негов председател е проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация. В състава му влизат проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница, доц. Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска хематология и онкология в ИСУЛ, д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“, Марина Гинева, тогава председател на Борда на директорите на „Проф. д-р Иван Митев“, Надежда Цекулова, журналист и активист от Гражданска инициатива „За истинска детска болница“, Ани Стоянова от фондация „Даная“ (по-късно напуска след отвод), Мария Брестничка от Националната мрежа за децата, Надежда Рангелова от фондация „За доброто“, Весела Банова от сдружение „Дете и пространство“. По-късно към Съвета се присъединяват проф. Христо Шивачев, шеф на Клиниката по детска хирургия в „Пирогов“ и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Макар да няма точно разписани задължения, Съветът има контролни и консултативни функции и е призван да защитава обществения интерес при изграждането на Национална детска болница. Като такъв орган членовете му не получават заплащане за дейността си.

Аргументите против изграждането на частна детска болница

Изграждането на частна детска болница ще „минира“ националния проект, категорични са от Обществения съвет. Намеренията на инвеститора са „Мама и аз“ да бъде изградена за две години, а за да заработи националната детска болница са необходими поне четири години. Частният проект ще привлече специалистите, които и сега са дефицитни. Освен това концепцията за национално детско лечебно заведения предвижда в него да бъдат лекувани най-сложните и тежки случаи, при това безплатно. Нещо, което частен инвеститор не може да си позволи, посочват от Съвета.

С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри – само в столицата не достигат 123 педиатри, медицинските сестри са критично малко. Създават се допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона, твърдят от Обществения съвет.

Когато има частен инвеститор той иска да генерира печалба и това е естествено, но източникът е един – НЗОК. Когато се приемат леки случаи те се излекуват в рамките на клиничната пътека, но един тежко болен много често не може да бъде излекуван в тези рамки и лечението му генерира разходи. Затова се стига до момент когато за тежки случаи нямаше места. Идва тежко болно дете и се казва „няма места“, а леглата стоят празни. Затова, ако детската болница е частна ние рискуваме тежко болните деца да няма къде да се лекуват, казва педиатърът д-р Таня Андреева, едно от лицата на гражданската инициатива „За истинска детска болница“.

Първи опит за „Мама и аз“

Първият опит на „Търговска лига“ за изграждане на частна детска болница „Мама и аз“ в столицата беше направен през 2022 г. Проектът беше отворен за разглеждане от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев. Намеренията на частния инвеститор предизвикаха остра реакция сред педиатри, родители и граждански активисти. Те се обявиха против инвеститорските намерения и настояха държавата да застане зад проекта си, да гарантира изпълнението му с конкретни срокове, извеждайки го като приоритет с ясен план.

Министерството на здравеопазването отложи решението за изграждането на частна детска болница, аргументирайки се с „пропуски в подадените от инвеститора документи, които са върнати за актуализиране“. По-късно, по време на редовното правителство „Петков“ проектът на „Търговска лига“ бе отхвърлен от министър Асена Сербезова.

Нов опит две години по-късно

Две години по-късно, отново при служебно правителство, министър Галя Кондева внесе проекта, а Кабинетът гласува одобрението му. Решението беше оповестено на 30 април, в навечерието на Великденските празници. Според проекта „Мама и аз“ трябваше да бъде построена за две години, на терен в района на летище София. Инвестицията бе за 120 млн. лв., а в болницата се предвиждаше да бъдат създадени 30 клиники с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории по 39 медицински специалности.

От Обществения съвет веднага заявиха, че подобен проект ще минира изграждането на Национална детска болница.

„С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект“, обявиха от Съвета и настояха здравният министър Галя Кондева и премиерът Димитър Главчев незабавно да бъдат изслушани в Народното събрание.

От фондация „Даная“ съобщиха, че ще съдят държавата. За преразглеждане на решението настояха от „Продължаваме промяната – Демократична България“, намеси се и лидерът на ДПС Делян Пеевски. В резултат проектът бе оттеглен за втори път, а служебният премиер Главчев се закани за освободи от поста ѝ министър Галя Кондева. Той възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с „Мама и Аз“ – „за предприемане на действия по компетентност“.

От публикувани по-късно документи стана ясно, че Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ не са имали възражения срещу изграждането на частна детска болница в столицата.

Националната детска болница – пръв държавен приоритет

На среща с представители на Обществения съвет през май премиерът Главчев и двамата ресорни министри – на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството – обявиха, че до месец ще започне разчистването на терена за изграждането на Национална детска болница в кв. „Горна баня“. Церемонията се състоя на символичната дата 1 юни. Дни по-късно служебното правителство очерта и конкретен срок за завършването на проекта – май 2028 г.

Междувременно Министерството на здравеопазването задейства повторната процедура, по която да бъде разрешено на „Търговска лига“ да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене.