дарения
дарения

Дарили сме 104 млн. лв. за миналата година

Около 104 млн. лв. са даренията за 2011 г. от частни компании и физически лица. Парите са преведени на различни организации, сред които социални домове, наркокомуни, както и различни фондове за лечение. Това сочат данните на Националната агенция по приходите.

Приблизително 60 млн. лв. са даренията от частни компании. От SMS кампании пък са набрани 1,4 млн. лв. Данните показват, че даренията са се увеличили в сравнение с 2010 г. въпреки кризата. По думите на Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, това говори, че обществото ни приема подобни каузи за все по-естествено нещо и отделя повече пари за благотворителност. Освен това повечето компании осъзнавали своята обществена отговорност и избирали да отделят от бюджета си, за да помогнат на нуждаещи се, което се стимулирало и от държавата чрез данъчни облекчения.

Междувременно доброволчески организации се обявиха за пореден път за приемане на Закон за доброволческата дейност. Според тях подобна регламентация е нужна, защото в момента хората, които извършват доброволен труд, са на ръба на закона. По данни на Националния статистически институт за миналата година в България са регистрирани 72 527 доброволци, без да се броят 19-те хил. доброволци на БЧК. За 2011 година те са помагали 3 152 853 часа, посочиха доброволческите организации. Според данни на Евростат на всяко вложено евро в доброволец се връщат 10 евро.

Освен това изчисленията показват, че доброволците могат да осигурят до 10 процента от брутния вътрешен продукт на държавите.