Дървата за огрев разцепиха „зелените“ тарикати

Дървата за огрев се оказаха твърде важна политическа тема – вероятно защото са „валута“ за купуване на гласове.

В сряда по тъмните часове в парламента неочаквано бе свикано извънредно заседание на земеделската комисия, посветено на придвижваните със скандали промени в Закона за горите. Поправките, лансирани от ДПС, предизвикаха много дебати и критики на първо четене.  За спешното заседание се разбра от гневен пост във фейсбук на зеления тарикат Борислав Сандов, бивш екоминистър, ексдепутат и екоактивист, който приключва с призив за протест:

„Самият факт, че скандалните промени в Закона за горите се гледат в заседание по нощите (сега), само и само да бъдат окончателно приети още тази седмица (понеже вече е включено в програмата на Пленарното заседание за петък), говори за порочно зачатие и лобизъм. Точно както беше приет на първо четене този законопроект на ДПС, набързо и в нарушение на процедурата. По-конкретно, става въпрос за купуването на местните избори в голяма част от България, чрез схемата “дърва срещу гласове”.  По всичко изглежда, че в петък аз ще бъда на протест пред Парламента. И знам, че ще бъдем много хора там“, написа зеленият активист Сандов.

Критиките му обаче срещнаха отпор,  при това от негов съмишленик  –  съпредседателя на партия „Зелено движение“ Владислав Панев. Панев, който е депутат от ПП-ДБ, нарече „алармата“ на Борислав Сандов „излишен шум“ и даде своята гледна точка за събитията:

„Какво се случи на среднощната земеделска комисия за Закона за горите:

– Домакинствата ще могат да кандидатстват за до 10 плътни кубика дървесина на преференциални цени. ДПС бяха предложили 15 м3, но това беше отхвърлено от всички останали. Приетото на комисия касае вероятно няколко хиляди домакинства. Така се връща закона отпреди януари, като в зала ще подкрепим предложението си кубиците да бъдат 10 пространствени (с около 40% по-малко от гласуваните плътни).

-Предложението на ДПС да отпаднат сертификатите за хората, които могат да секат дърва, не беше прието. Сертификатите остават, което е важно.

– Цялата система е остаряла и има нужда от тотално преформатиране, да се определи най-после понятието енергийно беден, тези хора да получават ваучери и да избират как да се отопляват, да санират къщите си, да слагат солари или термопомпи. Защото сегашната система обрича планинските райони на контрол и феодален строй.

– Благодарности за огромните усилия на Илина Мутафчиева , на Васил Тодев , на когото това беше първият ден като депутат, и на Тома Белев / Toma Belev“, написа зеленият бизнесмен Владислав Панев във фейсбук.

След тези диаметрално противоположни позиции в лагера на „зелените“ остава да проследим какво в крайна сметка ще бъде окончателно прието в пленарната зала.