Държавата на „калинките”: 6000 лв. заплата за писарушките

За първи път от 2017 г. насам броят на служителите в държавната администрация е намалял. Това сочи Доклад за състоянието на администрацията за 2023 г., според който броят на заетите в администрацията е намалял с около 300 души за година.

Заплатите на народните представители се изчисляват, като се вземат три средни работни заплати в обществения сектор в края на отминалото тримесечие. Данните на НСИ показват, че става дума за 2255 лв., т. е. депутатската заплата, без добавките, е 6765 лв.

Общо 131 496 „калинки“ са заети в администрацията. Те се трудят в различни нива, като съответно и заплащането им е различно, сочи още докладът. Най-високоплатени са директорите на дирекции в ключови институции като НАП, НОИ, НЗОК и други. Там минималните заплати на чиновниците започват от 2108 лв. и стигат до зашеметяващите 6000 лв.

Заплатите на експертите от различните нива започват от 933 и стигат до 3985 лв., като най-високите чиновнически заплати за експерт получават старши експерти в Министерския съвет, регулаторни комисии и други агенции.