Държавата на „Лукойл“: Ще поевтинеят ли горивата?

Трябва да следим внимателно цените на горивата в следващия един месец, защото от 5 февруари, с влизането на забраната за износ на горива в ЕС, произведени от руски петрол, би трябвало пазарът в България да се наводни с евтини бензин и дизел, като цените спаднат чувствително на местния пазар, каза днес пред Би Ти Ви икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Като аргумент той посочи факта, че „Лукойл“, който контролира три четвърти от пазара на едро и е единствен производител, вече няма да може да изнася и ще трябва да реализира всички произведени горива в България. „Ако няма чувствително поевтиняване, КЗК трябва да се сезира и да провери дали няма опит за използване на доминиращата позиция на „Лукойл“ за извличане на свръхпечалба“, допълни икономистът.

Владимиров отбеляза, че за съжаление в последните години не е имало сериозни действия от регулаторните органи в защита на потребителите на горива. На теория има политическа воля да се вземат мерки. През последните 15 години до голяма степен живеем в държавата на „Лукойл“ и сега ще видим дали това се е променило“, обобщи икономистът от Центъра за изследване на демокрацията.

През седмицата от Българската петролна и газова асоциация предупредиха, че заради възможността да се изнасят горива за Украйна може да се стигне до недостиг на дизел.

Към момента цените на горивата вървят нагоре, след няколко месеца на застой. Пред „Нова телевизия“ управителят на бензиностанция в Бургас Димитър Чичинов посочи, че увеличението е започнало в края на изминалата седмица и е средно с по 4 стотинки на литър. „Лукойл“ се съобразява с пазарните цени и затова ги вдигат“, допълни Чичинов.