Дъщерята на Путин и интервюто, което шокира Германия

Интервюто на голямата дъщеря на Путин предизвика възмущение в германските медии

Голямата дъщеря на руския президент Владимир Путин – 38-годишната Мария Воронцова – даде преди няколко дни интервю за руския подкаст #ПроНауку (#ЗаНауката), насочен към младите учени и начинаещите бизнесмени. Водещият представи своята събеседничка като експерт в сферата на ендокринологията и заместник-декан на Медицинския факултет в Московския университет „Ломоносов“. 42-минутното интервю се е появило още в средата на декември 2023, но не е било особено популярно в Русия. В социалната мрежа „В контакте“ от тогава до днес то е гледано едва 222 000 пъти.

За какво се говори в интервюто

В него голямата дъщеря на Путин засяга предимно теми, свързани с науката, медицината и генетичните изследвания, с които се занимава. Говорейки за лечението на болните в Русия, особено за тези, които са станали инвалиди след тежки и хронични заболявания, тя казва, че „руското общество с нашите жизнени устои, с нашата култура, с нашата религия… все пак не е толкова „икономикоцентрично“, колкото „човекоцентрично“. След това Воронцова подчертава, че „за нас най-висшата ценност все още е човешкият живот“. През цялото време тя не споменава нито дума за войната на Русия срещу Украйна, нито за баща си Владимир Путин.

Кремъл държи в тайна всички подробности за членовете на семейството на Путин. Но в това интервю Мария Воронцова споделя някои моменти от своята биография – като дете искала да стане лекарка, но като ученичка обмисляла дали да не следва икономика. В крайна сметка записала медицина. „Чувствам се комфортно в своята професия, бих я избрала отново“, казва пред камерата Воронцова и добавя: „В този ред: първо лекарка, после наука, после и малко икономика“.

Тя разказва и за литературните си интереси, изброявайки любимите си писатели като Пушкин и Достоевски. Воронцова говори и за музиката и спорта. „Кръгът на интересите ми е широк – от творчеството до спорта. Вдъхновява ме всичко, което е красиво – картините, музеите, театрите, музиката. Музиката е важна част от моя живот – и класическата, и джазовата… Гледам по няколко часа седмично да се занимавам със спорт – карам сърф, ски и още…“

Мария Воронцова е живяла и учила няколкого години в Германия, след това в Русия, с мъжа си – нидерландския бизнесмен Йорит Фаасен – е била до 2015 година в Нидерландия. Оттам се връща в Москва. След началото на войната на Русия срещу Украйна двете дъщери на руския президент Мария Воронцова и Екатерина Тихонова попадат под санкциите на ЕС, Великобритания и САЩ: банковите им сметки са замразени, влизането им на териториите на тези държави е забранено.

Отговаряйки на въпрос каква е нейната мечта, дъщерята на руския президент казва: „Моята мечта като лекар е лечението на хроничните заболявания. Мечтата ми като учен е да разбера как се е появил животът на Земата или как се появява мисълта. Като човек мечтая хората да имат възможността да опознаят себе си и да се приближат към развитието на цялостната зряла личност – за да се разбираме по-добре помежду си и да общуваме по-добре. Мнозина имат много проблеми заради недоразбирането на себе си и другите.“

Как реагираха на интервюто германските медии

Интервюто на голямата дъщеря на Путин предизвика възмущение в германските медии – то бе оценено като странно, възмутително и дори шокиращо. „Дъщерята на Путин даде странно интервю за ценностите на човешкия живот“, написа в заглавие „Дер Шпигел“.

Авторът на статията отбелязва, че интервюто на дъщерята на Путин е голяма рядкост – тя почти никога не се изказва публично. „Владимир Путин никога не показва в медиите членовете на своето семейство, неговият личен живот е табу, с което руските журниласти са наясно“, пише германското издание. Това, че в интервюто си Воронцова нарича Русия „човекоцентрична държава“, а изобщо не споменява баща си и войната, която той води против Украйна, „предизвика възмущение отвъд границите на Русия“, подчертава изданието.

Германската телевизия ntv определи интервюто като шокиращо. „Това са шокиращи изказвания на фона на престъпленията и броя на жертвите във войната на Русия против Украйна.“ Германските журналисти обръщат внимание на изказването на Воронцова за нейната мечта и наричат цинично това, че в интервюто не се засяга темата за войната. Вместо това „ендокринологът Воронцова говори колко е напреднала медицината в цял свят и разказва за своите литературни, музикални и спортни интереси“.

Изданието изброява и няколкото поста, които заема Мария Воронцова в Русия. От 2019 година насам голямата дъщеря на Путин е членка на съвета по реализация на Федералната научно-техническа програма за развитие на генните технологии. Тя членува в съвета на директорите на фирмата Nomeko, която в една от научните лаборатории в Санкт Петербург изследва руския геном, посочва ntv.

Вестник „Меркур“ също отбелязва, че Воронцова е съветник на баща си по генното инженерство, но Кремъл пази в тайна всички подробности от живота ѝ. „Самият Путин никога не е потвърждавал, че тя му е дъщеря – нарича във всички интервюта нея и сестра ѝ „тези жени“.“

„Билд“ също обръща внимание на дъщерята на Путин, също пишейки, че казаното от нея предизвиква голям шок. А „Франкфуртер Рундшау“ помества и биографична справка за Воронцова, в която е отбелязано, че през 2022 година печалбата на Nomeko е била около 855 милиона рубли.