ДБ – Пловдив: Крайно време е Альоша да бъде преместен в музей

Това настояват от пловдивската структура на "Да, България"

Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни, призоваха от „Да, България – Пловдив“.

Крайно време е да предприемем действия за преместването на пловдивския червеноармейски символ, разделящ общността на пловдивчани, и изработен по съветски проект и диктовка, настояват от пловдивската структура на „Да, България“.

Публикуваме пълния текст на позицията:

„Да, България – Пловдив изразява категоричната си подкрепа за преместването на пропагандните символи на Червената армия, възхваляващи завладяването ни от СССР и тоталитарен режим, обявен за престъпен преди 23 години.

Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му е скромният монумент на Левски! Това подчертава още повече контраста между двата символа: на чужда военна окупация и българския национален идеал за свобода и независимост.

Крайно време е да предприемем действия за преместването на пловдивския червеноармейски символ, разделящ общността на пловдивчани, и изработен по съветски проект и диктовка. Tези монументи не са паметници и „освободителната“ роля на Червената армия е манипулативно изкривяване на фактите – няма нито един съветски войник, жертва за „освобождението“ на суверенна България.

„Да, България – Пловдив“ инициира широк обществен дебат, който през различните идеи да обедини пловдивчани относно трансформацията на пространството, заемано от Альоша, на върха на Пловдив.

А мястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!“