Децата до 14 г. пътуват без пари в София

Децата до 14 ненавършени години ще пътуват с безплатна карта в градския транспорт от 1 февруари 2024 г. Тя ще е електронна и със снимка и за София ще може да се получи от всеки пункт на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Досега безплатни карти ползваха децата от 7 до 10-годишна възраст. Тези безплатни карти могат да бъдат удължени с един месец – до 1 февруари, а след това трябва да се заменят с новия вид превозен документ за деца от 7 до 14 години, съветват от ЦГМ.

Ако детето е на възраст между 10 и 14 години, родителите могат да заредят картата му за един месец на цена от 15 лв. (за месец януари).

За да бъде издадена новата безплатна карта, родителите трябва да представят в пункт на ЦГМ документи за възрастта на детето, както и адресна регистрация на родителя в София.

Учениците, студентите и докторантите продължават да пътуват при досегашните условия до края на месец януари 2024 г. Те могат да заредят месечна карта за 15 лева и годишна карта за 180 лева за целия градски транспорт в София.

Безплатното пътуване в градския транспорт на децата до 14 години е решение на правителството на Николай Денков и то важи за всички общини в страната.