Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт в цялата страна

Промените влизат в сила от 1 февруари

Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт, обяви на брифинг министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Досега това право имаха само децата до 7 години.

„Децата до 7-годишна възраст ще продължат да пътуват безплатно в междуселищния транспорт. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% намаление в междуселищния транспорт. Досега това важеше само за децата от 7 до 10 години“, каза той.

На 50% се увеличава задължителното намаление на редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии, което също е осигурено от държавния бюджет. Досега тези намаления бяха между 20% и 30%, в зависимост от категорията и вида на пътуването.

Добавена е нова група  – лица с увреждания и намалена работоспособност до 70%. Те ще пътуват с минимално намаление от 25%.

Министърът обяви, че всички промени ще влязат в сила от 1 февруари 2024 г. Той призова общините и общинските власти да разработят актуализации на техните нормативни документи и тарифи, както и да публикуват предстоящите промени за обществено обсъждане в оставащите дни на 2023 г.

„Хората, които са си купили годишни карти при настоящите условия, ще имат право да ги преиздадат по условията на по-изгодния за тях режим“, обясни Гвоздейков, цитиран от БТА.

Почти 330 млн. лева са планираните в държавния бюджет средства за обществен транспорт за 2024 г. Общо 141 млн. лева са средствата за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лева са за субсидиите за междуселищните транспортни връзки.