Делегатите на Патриаршеския избирателен събор започват да се регистрират

Ден остава до избора на нов български патриарх. Днес започва регистрацията на делегатите в Патриаршеския църковен събор, който трябва да избере новия глава на Българската православна църква. Делегатите са 140, кандидатите за нов патриарх – 3.

Сред онези 140, които тряба да вземат важното решение са висшите духовници, клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища.

Говорителят на Светия Синод митрополит Киприан обяви, че вечерта в храм „Света София“, делегатите ще участват в богослужение с представителите на отделните епархии.

Утрешният ден ще стартира в 9 ч. в храм „Света Неделя“, където ще бъде посрещнат Вселенския патриарх Вартоломей.

Трите имена измежду, които ще се прави изборът са Врачанският митрополит Григорий, който се смята за фаворит за наследник на Неофит, Видинският митрополит Данаил и Ловчанският митриполит Гавраил.

Интронизацията се предвижда в следобедните часове да се проведе в патриаршеската катедрала. Новият патриарх  ще получи знаците, инсигните на патриаршеското достойнство – патриаршеската корона, патриаршеската мантия, патриаршеския жезъл и така известното бяло патриаршеско було.

По повод събитията днес и утре в района на „Св. Александър Невски“ се въвежда временна реорганизация на движението. Паркирането по съседните улици се забранява.