Делян Пеевски: Променяме Конституцията през октомври

До средата на следващия месец предложените промени в Конституцията могат да бъдат разгледани на първо четене в парламента. Това заяви Делян Пеевски от ДПС.

Кирил Петков от ПП-ДБ добави, че разглеждането на промените в основния закон в пленарната зала трябва да бъде след посещението на представители на Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия.

Нейни представители ще обсъдят с българските институции проекта за промяна в Конституцията, внесен в края на юли от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Опозицията отново потвърди, че няма да подкрепи предложените изменения.

По думите на Делян Пеевски предложените промени в Конституцията ще минат във вида, в който са внесени, а между първо и второ четене може да се направят промени:

„Предполагам втората седмица на следващия месец, може би дори първата, ще минем първо гласуване. Всички промени, които са за първо гласуване, са сигурни, защото така ще мине проектът. Между първо и второ ще правим всички промени“, каза Пеевски.

По отношение на темповете по промяна на Конституцията съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков заяви:

„Да мине Венецианската комисия, което би трябвало да е в началото на октомври, и след това Конституцията, която сме внесли, може да мине на първо четене“.

„Възраждане“ са категорично против и определиха предложените изменения в основния закон като вредни. Лидерът на партията Костадин Костадинов обясни:

„Защото просто не са изгодни за българския национален интерес. Изгодно ли е за българския национален интерес да имаме хора с двойно гражданство, начело на държавата? Всичко, което предлагат те, е нефелно“, посочи Костадинов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че левицата няма да подкрепи внесените от управляващото мнозинство и ДПС промени в Конституцията:

„Няма да подкрепим тези текстове, които са предложени – касаят смяна на националния празник, който за нас е червена линия, двойното гражданство също – възможността хора с двойно гражданство да заемат политически постове.

Получихме новото предложение или идея на господин Паси и Плевнелиев, знаете го, в Конституцията да бъде записано членството ни в Европейския съюз и НАТО и да няма референдуми по тези въпроси, което е абсурдно“, коментира Нинова.