Делян Пеевски сигнализира ДАНС за нелегална руска телевизия

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че е подал сигнал до министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС за незабавно установяване на това как на територията на България е допуснат да работи екип на забранената в ЕС телевизия „Русия 1“.

За качените в платформата YouTube материали, заснети в центъра на София, алармираха бившият посланик в Русия Илиян Василев и медийни публикации, твърди той в съобщение до медиите. Става дума за репортаж, сниман в центъра на София и в с.Телиш, Плевенско. В него се разказва как е демонтиран Паметникът на Съветската армия. Коментарите на интервюираните Румен Петков, Елеонора Митрофанова, Петър Волгин, социологът Иво Христов и др. са крайно отрицателни.

„Приемам като провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия, възможността екип на медия, забранена за излъчване на територията на ЕС, рупор  на руската военна машина, да излъчва от центъра на София“, се казва в сигнала на Делян Пеевски.

Изразявам остро възмущение от този акт, като настоявам ръководството на Министерство на вътрешните работи и ДАНС незабавно да извършат спешна проверка за установяване на обстоятелствата и фактите по този случай, подчертава депутатът от ДПС и напомня, че Русия обяви България за неприятелска държава, а преди два месеца Москва изгони кореспондента на БНР.

„Очаквам ръководството на Държавна агенция “Национална сигурност” да извърши проверка във връзка със своите правомощия и да изпълни своите задължения, като с действията си защити националната сигурност на страната и евроатлантическата й принадлежност. Проявата на недостатъчна активност при подобни провокации е лош сигнал към нашите евроатлантически партньори, както и поставя под риск от влиянието на хибридните атаки обществения ред и застрашава сигурността и суверенитета на България“, твърди Пеевски, който отскоро е и председател на ПГ на ДПС.