Демоничен сблъсък: „Колекционерът” на Джон Фаулз

Ново издание на световния бестселър „Колекционерът“ излиза с логото на „Колибри“ на 14 юни. Екранизиран още през 1965 година, романът на Джон Фаулз излъчва неоспоримо сатанинско ухание и по свой начин напомня за „Лолита“ на Владимир Набоков.

„Колекционерът“ (преводач: Владимир Германов, художник на корицата: Стефан Касъров, 280 стр., цена: 24 лв.) ни запознава с Фредерик – скромен чиновник, който запълва времето си с колекциониране на пеперуди. Освен това е обсебен от страстта си към студентката по живопис Миранда.

Как да се запознае с нея, как да я съблазни, как да я накара да разбере, че именно той е мъжът, който ѝ е необходим? Мечтата му се превръща в опасен план – младата жена ще стане най-красивият, най-ценният, най-редкият екземпляр от колекцията му. Затворена в усамотена къща, Миранда неведнъж ще се опита да избяга, но напразно. На фона на този демоничен сблъсък на патологичното и нормалното развръзката изглежда неминуема.

Английският писател Джон Фаулз (1926-2005) дълги години преподава френска литература във Франция и Гърция. Приветстван като първия модерен психологически трилър, „Колекционерът“ незабавно получава международно признание. При публикуването му през 1963 г. „Ню Йорк Таймс“ отбелязва: „Няма страница в този дебютен роман, която да не доказва, че неговият автор е майстор-разказвач.“

През 1965 г. творбата е успешно филмирана под режисурата на Уилям Уайлър и получава 3 номинации за „Оскар“. Успехът насърчава Фаулз да се отдаде на писателската професия. Следват книгите „Аристос“, „Влъхвата“, „Жената на френския лейтенант“, „Даниел Мартин“, „Мантиса“. Все примери за пленителна многопластова проза, често изследваща напрежението между обществените норми и свободната воля.