Демонтажът на Паметника на Съветската армия излиза доста солено, вижте цената

Поне 260 000 лв. ще струва демонтирането на паметника на Съветската армия в София, известен и като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия). Около 70 000 лв. ще излезе и охраната му за година. Това стана ясно от думите на областния управител на София Вяра Тодева.

Премахването на паметника започна вчера, като от областната управа предприеха действия по демонтиране заради лошото му състояние. Около него в момента има нова ограда, както и засилено полицейско присъствие и КПП. Елементите му ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация.

„Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника, но на самите фигури. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметникът беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител“, заяви Вяра Тодева пред БНТ.

По думите ѝ при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на Министерство на културата. „От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника“, уточни още Тодева.

По думите й сумата, която предстои да бъде предприета като ангажимент за паметника, е на стойност 260 000 лв. „Това е сумата без самата реставрацията. Тя бе осигурена от МС с постановление в петък. След като приключи с демонтажа, ще се разбере колко струва реставрацията и ще можем да обявим обществена поръчка за това“, коментира областният управител на София.

Тя обясни, че вчера е сключена застраховка за трети лица за безопасност. „Не е безопасно. Могат да пострадат хора. Планът за безопасност и здраве, одобрен от Столична община, е за 59 дни да бъде готово всичко. Идеята е ако може, да се приключи до Коледа. Огражданията около основната фигура няма да бъдат премахнати, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там“, подчерта Вяра Тодева.

По думите ѝ има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират – Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот. До тогава частите на монумента ще бъдат съхранявани в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента той струва около 20 млн. лв.

„От зам. областния управител г-н Чичков разбрах, че г-н Свиленски се е опитал да компрометира едно от паната на оградата със сила и натиск. Г-н Чичков е бил отвътре, друг на служител се е втурнал да задържи оградата от вътрешната страна.

При този натиск, който е упражнил г-н Свиленски, доколко разбрах, се е одраскал малко“, разказа още Тодева по повод обясненията на Корнелия Нинова, че Свиленски е с наранена ръка, след като служител на областната управа е бутнал към него едно от огражденията. При демонтирането му вчера възникна напрежение, след като около паметника се събраха негови защитници от БСП и „Възраждане“.