Денков и Тагарев: Не е обсъждано и няма да бъде обсъждано изпращането на жива сила в Украйна

„Ние не можем да поддържаме позиция, която не е приета на национално ниво“, поясни министърът на отбраната

България не обсъжда и няма да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна. Тази декларация направиха премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването в Народното събрание.

„Ние не можем да поддържаме позиция, която не е приета на национално ниво. Българската позиция е, че България няма намерение и не планира да изпраща жива сила на фронта в Украйна“, поясни министър Тагарев.

Депутатите изслушват Николай Денков и Тодор Тагарев заради казаното от премиера по време на посещението му в Украйна, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев, както и за международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

Изслушването е по искане на „БСП за България“.

Припомняме, че френският президент Еманюел Макрон заяви преди дни, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение.

„Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война“, обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

„Срещата в Париж беше работна – за обмен на мнения. Тя не е била предвидена да взема решения и да подписва каквито и да е било документи. Аз няма какви документи да подпиша на тази среща“, обясни днес от парламентарната трибуна Тодор Тагарев.

„По никакъв начин не става въпрос за изпращане на български войници на фронта в Украйна. Докато съм министър-председател никога няма да има решение за изпращане на български войници там”, заяви и акад. Николай Денков.