Денков като Матросов: Брани Тодор Тагарев

Политическата атака към министър Тагарев няма нищо общо с конкретната грешка, която е направил експерт в министерството. Човекът от Министерството на отбраната, който е направил грешка, си призна и подаде оставка. Не е работа на министър Тагарев да изпраща покани. Опити за политически атаки винаги ще има. Така премиерът Николай Денков досущ като Матросов скочи в защита на нелепия военен министър с московска диплома Тодор Тагарев.

„Политическата атака срещу министър Тагарев няма нищо общо конкретната грешка, която е направил експертът от министерството във връзка с казуса за поканите към депутати на традиционния водосвет на бойните знамена на Богоявление. България е направила важни крачки през миналата година за модернизация на армията. И министър Тагарев има много съществена положителна роля за реализацията на тези крачки”, каза още Денков.

На въпрос дали скандалът е свързан с предстоящата ротация, Денков заяви: „Разбира се, виждаме такива атаки. Министърът на спорта често е атакуван. Специално за него проверих дали си изпълнява програмата. Важно е да гледаме всеки какво е свършил по същество“.

„Смяна на министри ще има, само ако аз или бъдещият премиер Габриел сме съгласни, че човекът трябва да бъде сменен, защото не се е справил с работата си. Това е договорката”, обясни Денков.

Денков коментира и факта, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в основния закон: „Той е заинтересована страна и очевидно има проблем в това отношение, защото се ограничават негови права, с които беше злоупотребено през последните две години.

Денков посети държавната болница „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана и обеща подкрепа за децата и учениците: „Вече започнахме с безплатните детски ясли и градини в бюджетите за 2023-та и 2024 г., през следващите години тази политика ще се налага и ще отделяме все повече средства за децата и учениците, което е особено нужно за Северозападна България.”

Денков съобщи, че болницата в Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни.

„В следващите месеци, до една година, площадката трябва да бъде изградена. В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане катастрофа или друго бедствие, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе ранените и да ги транспортират до най-близката болница“, допълни премиерът.