Денков: От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици

От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Банкова (Петя Банкова – задържаната директорка на Агенция „Митници“) е била служител на ДАНС и няма да се учудя, ако се окаже, че има информация, която, ставайки шеф на митниците, използва.

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков при последният отчет на редовното правителство за вчерашната акция на Държавна агенция „Национална сигурност“, при която бяха задържани общо седем души, сред които Банкова и Людмил Маринов – зам.-шефът на митниците.

„Това, което знаем, е, че откакто бе назначена Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. Много е странно точно тя да бъде обвинена, че прикрива канали, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това“, каза още премиерът.

Той допълни, че е поискал информация от ДАНС, но към момента няма такава.

„Вчера се обадих на ръководителя на ДАНС, който каза, че трябва специално разрешение от прокуратурата. Част от проблема е, че имаме институции, които действат, без да има информация. Ръководствата не се отчитат пред мен, а през този, който ги е назначил“, посочи още Николай Денков.

По думите му е факт, че са задържани наркотици за милиони евро и е ясно, че няма обвинение.

„Ако излезе обвинение и има доказателства, Банкова ще трябва да понесе отговорност. Винаги съм казвал, че в ДАНС има сляпо око по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават, че това е работа на КПКОНПИ“, добави Денков.

Попитан как така сестрата на Стефчо Банков (бившия шеф на Вътрешна сигурност – бел. ред.) стана шефка на митниците, премиерът заяви, че на този въпрос трябва да отговори министърът на финансите Асен Василев.