Денков проплака: Областният управител на София ще обжалва решението на съда да спре демонтажа на МОЧА

Областният управител на София е подготвил обжалване на решението на съда, съобщи премиерът Николай Денков по повод решението на Административния съд в София-град да бъдат прекратени действията по демонтажа на Паметника на съветската армия.

„Вероятно утре ще бъде изпратено. Там има аргументи, те са достатъчно ясни. Нека да върви процедурата и ще видим крайния резултат“, посочи Денков.

Той бе категоричен, че монументът, който вече е демонтиран, разделя българското общество.

Преди две дни АССГ постанови „да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент Паметник на съветската армия, извършващи се в Княжеската градина в София, които не се извършват в изпълнение на административен акт или на закона“. Жалбата бе на „Възраждане“ и „Изправи се, БГ“.

Като мотиви съдът посочи, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа, и реставрацията на паметника.

Ден по-рано от областната управа обясниха, че дейностите по реставрация на паметника на съветската армия не подлежат на съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата (МК). Няма основания за спиране на демонтажа.