Депутат на Копейкин се размина с присъда – Иво Русчев гласувал два пъти на евровота

Делото срещу бившия депутат и настоящ кандидат-депутат от „Възраждане“ Иво Русчев, което прокуратурата дълго време държа на трупчета с процедурни хватки, е прекратено на 7 март. Това видя „Сега“ в деловодните регистри на държавното обвинение (преписката на Русчев е видима по номера си, за разлика от други „горещи“ преписки, които прокуратурата крие за онлайн проверка).

Районният прокурор на София Невена Зартова потвърди пред „Сега“, че разследването е прекратено. То беше за това, че Русчев е гласувал два пъти на евроизборите през 2019 г. За това престъпление НК предвижда пробация и глоба до 2000 лева. Наблюдаващият прокурор обаче е преценил, че случаят е малозначителен, обясни Невена Зартова.

Законът казва, че „не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна“. За прокуратурата това, че Русчев е гласувал два пъти, е с явно незначителна обществена опасност.

„Не беше ли Русчев, който обясняваше по телевизията, че го е направил (двойното гласуване, б.а.), за да види какво ще стане“, попита Зартова.

Тя не сподели кой е наблюдаващият прокурор по делото, с обяснението, че не помни кой е. По принцип съдебната практика в делата за достъп до информация е, че имената на наблюдаващите прокурори не може да са тайна.

В 48-ото Народно събрание Русчев се подписа под алтернативния законопроект за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Промените бяха внесени от част от групата на „Възраждане“, а в залата бяха прегърнати от ГЕРБ, БСП и ДПС. Те предвиждаха главният прокурор да се разследва от шефа на националното следствие вместо от специално избран върховен съдия, както предлагаха служебното правителство и „Демократична България“ и наскоро бяха критикувани от Съвета на Европа.

Преди година Русчев се оказа и сред депутатите от „Възраждане“, които протестират срещу зелените сертификати за ковид, но са ваксинирани.

Разследването срещу Русчев е като виц още от самото начало. Още по време на разследването става ясно, че той е избран за депутат. Въпреки това делото не е спряно, както изисква законът, а е внесено в съда с предложение Русчев да бъде освободен от наказателна отговорност и само глобен. Прокуратурата се доверява на твърдението на Русчев, който при привличането си за обвиняем казва, че е безработен. Това се случва през март 2022 г., когато той вече е депутат.

Впоследствие Софийският районен съд установява, че макар документацията да уличава Иво Русчев в двойно гласуване, срещу него не може да се направи нищо, тъй като депутатският имунитет го пази. Така в началото на октомври м. г. районният съд разпорежда прекратяване на производството по делото и то е върнато на прокуратурата. Вместо да бъде поискан имунитетът на Русчев, това отново не се случва, а обвинителят протестира срещу прекратяването. Така делото стига до Софийския градски съд, който потвърждава разпореждането на по-долната инстанция. Това се случва на 7 декември миналата година.

До края на живота на 48-ото Народно събрание, близо 2 месеца след определението на градския съд, прокуратурата така и не се съобрази с „подсказването“ от двете съдебни инстанции, че трябва да поиска имунитета на Русчев. Сега той е втори в листата на „Възраждане“ в 25-и МИР-София, където води лидерът на партията Костадин Костадинов.