Дерогация? „Лукойл“ отчете $3 милиарда свръхпечалба

„Наш анализ от края на август показва ясно, че „Лукойл“ е генерал близо 3 милиарда долара свръхпечалба през последните 18 месеца на базата на тази дерогация, защото всъщност продава горивата у нас при марж на печалбата между 50 и 35 ст. на литър“, съобщи пред Би Ти Ви енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

„През последните 10 години „Лукойл“ провежда мащабна стратегия в цяла Европа за разпродаване на някои от активите си, особено тези, които са свързани с преработка на суров петрол или продажба на горива на дребно“, каза той. По думите му „Лукойл“ получавал преференциално третиране от българските власти и по този начин се образувал монопол върху пазара на горива у нас най-вече на пазара на едро.

„В момента „Лукойл“ е получил един специален подарък още от май месец 2020 година, а именно дерогацията“, каза той.

По думите му в момента върви наддаване между различни групи, които имат интерес към рафинерията. „Тя е в много изгодна позиция заради дерогацията. Цената на рафинерията в момента е много по-висока отколкото би била без дерогацията“, посочи Владимиров.

„Най-големият парадокс е, че ние от тази дерогация не сме видели голяма полза. В момента цените на горивата у нас на едро преди данъци и такси са между 5-7% по-ниски от средните в Европа“, каза той.

„Миналата година когато беше поискана дерогация не беше представен никакъв аналитичен доклад или някакво становище“, подчерта Владимиров.

„Всички твърденият, че не може да се замести бързо руския петрол са просто неверни. Не стъпват на факти. Наш анализ, който ние публикувахме в края на август, показа, че рафинерията може да оперира с над 20 различни сурови видове петрол. Твърдението, че трябва да се инвестират 500 милиона лева в замяна на руското гориво, просто не е вярно. Разбира се отнема техническо време, ако трябва да се замеси 100% от руския петел. Но за голяма компания като „Лукойл“, която има доставчици на суровини от много различни места, не мисля, че ще е проблем да замени руския петрол“, заключи енергийният експерт.