Дерогацията за руски петрол: Мнозинството в НС оттегли двата законопроекта

Прецедент в парламента

Парламентът обсъди, но не гласува на първо четене двата законопроекта за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, защото междувременно бяха оттеглени от вносителите.

Единият законопроект, внесен от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), предвиждаше дерогацията за внос на руски петрол да бъде прекратена не по-рано от 1 март  2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г. Другият законопроект на ГЕРБ-СДС и ДПС предлагаше отмяна на дерогацията от 1 януари 2024 г.

Преди гласуването на законопроектите, председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков даде почивка, в която вносителите на двата законопроекта обявиха, че ги оттеглят и ще внесат общ.

След това със 124 гласа „за“, 56 „против“ и 1 „въздържал се“ парламентът даде съгласие за оттегляне на двата законопроекта за отмяна на дерогацията.

Процедурата предизвика спорове в пленарната зала, защото законопроектите се оттеглят по време на обсъждане, а не преди него.  

Георги Свиленски („БСП за България“) коментира, че това се случва за първи път в десетгодишната му кариера като народен представител. Той предложи да отхвърлят тези законопроекти и в следващите три месеца да не бъдат гледани, пък дотогава можело пластовете в управлението се наместят.

Председателят на парламента Росен Желязков обясни, че правилникът е предвидил такава процедура и прочете, че вносителят на законопроект може да го оттегли до започване на първото гласуване, а след това само с решение на НС.

Тошко Йорданов („Има такъв народ“) коментира, че е удоволствие човек да наблюдава управляващите. Какво каза вашият лидер Бойко Борисов – гарантирам, че ако влезе веднага това за дерогацията, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си, ако мръдне подавам, оставка веднага, обърна се той към ГЕРБ. Сега сигурно сте без лидер, сигурно ще си държи на думата и ще подаде оставка, допусна Йорданов. Благодаря ви за удоволствието, което доставихте на опозицията, каза още той и предположи, че скоро пак ще гледат дерогацията. Печелите „Оскар“ за малоумен филм, заключи Йорданов.

Корнелия Нинова („БСП за България“) припомни как са нарекли сегашната сглобка в нейното начало – „съюз на едноръките джентълмени“. „Съюзът на едноръките джентълмени се превърна за шест месеца в сглобка на многоръките търгаши“, коментира тя и добави, че са превърнали политиката в алъш-вериш. По думите ѝ ГЕРБ не само „мръднала“, а направила салто мортале и три оставки трябва да бъдат подадени довечера. Защо се изтеглят двата законопроекта и ще се внесе нов общ, попита Нинова и си отговори – защото и този казус е въпрос на алъш- вериш. По думите й вносителите оттеглят законопроектите, защото още не са се разбрали кой да присвои тази компания.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!