Детските болници: Обрат със строежа на частната, а какво се случва с държавната?

Скандал в детското здравеопазване и пълен обрат в служебната власт за частна болница с детски легла. Решението да има такава просъществува няколко часа. А какво се случва с изграждането на държавната национална детска болница?

Сградата на националната детска болница трябва да бъде построена в столичния кв. „Горна баня“. Това обаче може да стане минимум след 3-4 години, заяви в „120 минути“ в неделя служебният здравен министър Галя Кондева.

Проф. Кондева обясни, че забавянето е по различни причини, включително защото някой обжалва обществените поръчки. Последното такова обжалване е за събарянето на сградите в терена. Въпреки това, предстои те да бъдат премахнати в следващите 7 месеца.

 

 

Остават въпроси като тези кога ще бъде направена първа копка, кога строежът ще завърши и има ли държавата стратегия как да привлече лекари, медицински сестри и кадри за бъдещата педиатрия. Засега няма публични отговори на тези въпроси.

 

 

Скандалът с частната детска болница

Вчера на заседание кабинетът разреши създаването на лечебно заведение „Мама и аз“, а в късния следобед днес премиерът разпореди това да бъде отменено.

„Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста“, гласи позиция на Министерския съвет.

От министерство на здравеопазването заявиха за bTV, че ще изпълнят всичко, което бъде изискано от тях.

Според проекта, който беше одобрен от кабинета „Главчев“ вчера, в новата частна болница „Мама и аз“ трябва да има 30 клиники и отделения и общо 413 легла.

 

 

От здравното министерство мотивираха решението си с анализ, според който населението има нужда и от тази болница. А Здравната каса е дала становище, че е възможно да финансира дейности в „Мама и аз“.

Още вчера от фондация „Даная“ обявиха, че ще съдят държавата. Такъв частен проект би минирал създаването на Национална детска болница, смятат от Обществения ѝ съвет, защото кадри и пари за две няма.

 

 

Оттам цитират и анализ, поръчан от здравното министерство миналата година. Според него в региона не достигат 123-ма лекари с педиатричен профил. А сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст.

 

 

„Тя може да изсмуче, така да се каже, наличния ресурс от лекари специалисти в областта на педиатрията“, каза бившият здравен министър Христо Хинков.

„Ясно е, че сестрите ще бъдат източени, тези които са на възраст над 60 години и работят ще отидат на по-добри условия и за повече пари“, отбеляза проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация.

 

„При сериозен случай като този на Даная, тези случаи пак ще отиват към държавните болници, а там няма да има кой да ги погледне децата, защото всички ще са в „Мама и аз“, каза Ани Стоянова, майка на починалата Даная.

 

Вчера от здравното министерство уточниха, че в частната болница „Мама и аз“ е планирано да има само едно отделение за деца.

„Предвидено е само едно отделение по Педиатрия с 40 бр. легла. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури Национална детска болница с над 400 легла“, допълват здравното министерство.

„Със странни извинения и отстъпления се говори, че болницата няма да е детска. Аз задавам простичкия въпрос: „какво значи мама и аз?“. Ако от 420 легла 40 са педиатричните, това заглавие вероятно трябва да се смени“, посочи проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация.

Преди по-малко от месец пред БНР последният редовен здравен министър заяви, че има натиск детската болница да се осъществи от частна структура.

„Натискът е свързван с това, че аз административно съм длъжен да разреша такава инвестиция, защото те спазват всички правила. Аз също си признавам, че го отложих, защото в края на мандата не мога да взема такова решение“, каза Христо Хинков.

Намерението за частна болница „Мама и Аз“ на инвеститора Търговска лига е от 2022 година. Досега не е получавало одобрение.

Преди премиерът днес да отмени разрешението, потърсихме инвеститора с въпроси с какво проектът им успя вчера да получи зелена светлина, планират ли да увеличат детските легла и имат ли достатъчно медицински персонал. От Търговска лига обещаха отговор в първия работен за тях ден – 7 май.

 

Днес обаче от Търговска лига излязоха с позиция:

„Инвеститорът Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл“, казват от фирмата инвеститор.