Дежавю: За над 10 000 деца в София отново няма места в детските градини и ясли

Приетите деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските училища в София са 11 193, но други 10 213 остават без места. Това стана ясно след първото класиране, извършено под граждански контрол в сградата на Столичната община.

 

Общо кандидатствалите деца за места в детски градини и ясли са 23 974, от тях 2565 са деца на родители, които са заявили преместване на детето им в друга ясла или детска градина.

 

Резултатите от класирането обяви началникът на отдел „Централизирани информационни системи“ в дирекция „Информационни технологии“ Янка Никодимова. На класирането присъстваха също зам.-кметът по култура в Столичната община Яна Генова, родители и граждани.

 

Родителите, чиито деца са приети на първо класиране, трябва да ги запишат от 13 до 23 май.

 

Резултатите от второ класиране ще бъдат публикувани на 23 май. То обаче не се очаква да промени драстично картината, тъй като за да бъде прието ново дете, следва друго да се откаже от конкретното място. За пример, миналата година на второ класиране бяха приети 1220 деца, но извън детските учебни заведения останаха близо 8700.

 

През 2023 г. след първото класиране 9879 деца останаха извън общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителни групи в училищата в София, а през 2022 г. броят на неприетите беше 10 261.