диета
диета

Диета от каменната ера ни прави слаби

Месо и корени вместо хляб и картофи за тънка талия

Десетки изследвания, научни публикации и анкети сочат на съвременния човек кои са най-полезните храни, какво трябва да слага в чинията си на вечеря и какво не бива да хапва.

Лошото е, че всяка теория е коренно различна от другата и хората се объркват в търсене на перфектния хранителен план, който хем ще ги направи слаби, хем здрави. Според някои диетолози картофите трябва да бъдат забранени, особено пържените. Други световни специалисти като доктор Пиер Дюкан пък ни приканват всяка сутрин да закусваме с палачинка от трици.

Не звучи много вкусно, но е полезно, убеждава ни специалистът, който има хиляди последователи по цял свят. Според доктрината на разделното хранене обаче да смесваш пшеничени трици и яйца в едно ядене е напълно забранено. Това означава ли, че Дюкан не е прав, или е индикатор, че разделното хранене не е правилно?

Такива въпроси си задава почти всеки втори на планетата и резултатът от всичко това е, че хората са много объркани. Светлина в тъмния тунел на диетите дава д-р Лорън Кордейн, който наскоро представи книгата си за най-новия хранителен режим – палео диетата. Това е система за хранене, базирана върху исторически и биологически генетични изследвания.

Според лекаря работата е там, че ние сме генетично пригодени да ядем онова, с което са се хранили ловците събирачи преди векове. Много от съвременните здравословни проблеми са пряк резултат от онова, което държим в хладилника и на масата си. Оказва се, че стандартният режим на хранене на американците и европейците и дори така наречените здравословни диети са внесли пълен хаос в организма ни от палеолита (старокаменната епоха). За да се вталим, трябва просто да възприемем начина на хранене на нашите предци, които били ловци. Това всъщност е хранителният режим, отреден ни от природата.

Според специалистите диетата палео е единствената, прилягаща съвършено на нашия генотип. Само преди 333 поколения – и в продължение на два и половина милиона години преди това – всяко човешко същество на земята се е хранило по този начин. „Не аз съм съставил този режим на хранене – природата го е направила. И той е заложен в генетичната ни структура”, споделя доктор Лорън Кордейн.

ДНК на съвременната порция картофи със сирене

Теорията на специалистите е ясна – гените ни определят нашите хранителни потребности. ДНК-то ни е формирано именно въз основа на определените храни, които организмът може да преработва.

Много съвременни храни противоречат на генотипа ни, който в общи линии съвпада с онзи на предците ни от палеолитната епоха, и това е причината за много от болестите на днешното време. Като възстановим онези типове храни, които сме програмирани генетично да поемаме, не само бихме успели да отслабнем, но също така ще възвърнем доброто си здраве и форма. Това, казано най-просто, означава, че организмът ни не може да преработи толкова добре порция пържени картофи със сирене, защото през каменната ера подобен род ястие все още не се е „сервирало”.

В новата книга на д-р Лорън Кордейн „Палео диета – свалете килограми и бъдете здрави, като ядете храните, за които сте създадени“ (изд. „Колибри“), която вече е на пазара у нас, можете да откриете дузина рецепти от каменната ера и три нива на специален древен хранителен режим, който може да ви помогне да се сдобиете с тялото на силния Херкулес или поне на някоя Афродита.

Тайните за добро здраве на нашите предци

Какво е общото между нас и хората от палеолита? Оказва се, че не е малко: изследване на ДНК показва, че човешката физиология не се е променила много за 40 000 години. Ние на практика сме хора от каменната ера, които живеят в космическата ера; хранителните ни потребности са същите като техните.

Гените ни са добре адаптирани към свят, в който необходимата за деня храна е осигурявана с лов, риболов или събрана от заобикалящата ни среда – свят, който вече не съществува. Природата е определила нуждите на тялото ни хиляди години преди развитието на цивилизацията, преди хората да започнат да обработват земята и да отглеждат добитък.

С други думи, в гените ни е зададена програма за оптимално хранене – план, включващ храни, които ни правят здрави, стройни и стегнати. Независимо дали вярвате, че тази програма е дело на Бог, че Бог действа посредством еволюция чрез естествен подбор, или всичко е плод на самата еволюция, крайният резултат е един и същ: трябва да даваме на тялото си храната, за която е създадено.

Ако колата е на бензин, не сипвайте дизел

Ако колата ви е проектирана така, че да се движи с бензин, не сипвайте дизел, защото ще повредите мотора. При хората важи същият принцип: ние сме създадени така, че най-добре ни се отразяват диви растения и животинска храна, каквито са събирали и ловували всички човешки същества допреди 300 поколения. Основните продукти на нашето време – зърнени храни, млечни продукти, рафинирана захар, тлъсти меса и солени преработени храни – са като дизелово гориво за метаболизма в организма ни. Те задръстват двигателя ни, правят ни дебели, разболяват ни или влошават здравето ни.

За жалост по време на развитието си сме се отклонили от предопределеното ни по природа. Например:
• Хората от палеолита не са се хранили с млечни продукти. Представете си колко трудно е да се издои диво животно, дори и да успеете да го хванете.
• Хората от палеолита почти не са консумирали зърнени храни. Днес това ни звучи абсурдно, но за повечето хора от древността яденето на зърнени храни е било равносилно на гладуване.
• Хората от палеолита не са солили храната си.
• Хората от палеолита са консумирали рафинирана захар единствено в случаите, когато са успявали да намерят мед.
• В менюто на хората от палеолита е преобладавало постното месо от диви животни и нивото на протеини, които са приемали, е високо по съвременните стандарти, докато консумацията на въглехидрати е била значително по-ниска.
• Хората от палеолита са получавали почти всички въглехидрати от диви плодове и зеленчуци, несъдържащи скорбяла. Съответно са приемали много по-малко въглехидрати и много повече фибри от тези, които се приемат при съвременното хранене.
• Основните мазнини в храната на хората от палеолита са били здравословни мононенаситени, полиненаситени и омега-3 мазнини – а не трансмазнините и някои наситени мазнини, които доминират в съвременното хранене.