Димитър Главчев ще представи служебния си кабинет в петък

Държавният глава ще проведе задължителните консултации и с представители на парламентарните групи в 49-ото НС

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев ще представи в петък в 9,30 ч състава на временното правителство на „Дондуков 2“, съобщиха от прессекретариата на президентството.

В съответствие с основния закон на България държавният глава ще проведе задължителните консултации и с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание в този ден.

В събота президентът Румен Радев възложи на шефа на Сметната палата Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. Самият Главчев, който е ярка политическа фигура на ГЕРБ от миналото, заяви, че ще обяви състава на кабинета си до четвъртък следобед. Това потвърди днес и държавният глава.

„Г-н Главчев заяви, че ще е готов със състава на Министерския съвет до края деня (б.р. – в четвъртък)“каза Румен Радев. Той присъства на среща с Централната избирателна комисия, на която обсъждат техническата и организационна готовност за провеждане на предсрочен вот заедно с евроизборите на 9 юни.

Според информация на „Медиапул“ в състава му ще влязат лица от несъстоялия се кабинет „Габровски“. През декември 2022 г., в опит да получи подкрепа за правителство, ГЕРБ предложи проектокабинет от експерти с министър-председател известния неврохирург проф. Николай Габровски. Проектокабинетът претърпя поражение в парламента и дори не се стигна до гласуването му.