Динамично време и валежи до края на седмицата

Температурите слабо ще се понижат, за да се повишат отново в края на седмицата

Средиземноморски циклони преминаващи в района на Балканите ще определят времето над страната в следващите десетина дни.

Първият от тях преминава във вторник през Гърция и ще окаже влияние на времето главно над южните райони на страната. Значителни валежи от дъжд се очакват в планинските райони по южната ни граница, като сняг ще вали над около 2000 метра надморска височина.

На места там валежите ще са значителни, но и бързо ще спрат, до края на деня, заради изтеглянето на циклона на изток.

В сряда времето ще е без валежи с разкъсана облачност увеличаваща се от запад, заради приближаването на нов средиземноморски циклон, който ще окаже съществено влияние на времето у нас в четвъртък.

Тогава се очакват повече валежи на много места в страната и относително понижение на дневните температури.

Докато днес дъжд няма да видят на северозапад и на североизток, то в нощта на сряда срещу четвъртък и в четвъртък ще вали почти над цялата страна. Тогава линията на снега ще се спусне и по-ниско в планинските райони на страната до около 1000 – 1200 метра и в планините ще се увеличи снежната покривка.

След петък ни очаква поредното затопляне на времето, главно от неделя нататък, когато над страната ще се пренасят топли въздушни маси от юг, заради разположението на циклонален център западно от Балканите.

На места в равнинните части на страната, в понеделник и вторник, ще измерим и температури близки до 20 градуса.

Около вторник нов средиземноморски циклон ще се приближи към Балканите и ще влоши времето у нас, като се очакват валежи на много места – дъжд в равнините и сняг в по-високите планински части.

Ще се отчете и сравнително понижение на дневните температури.

След 13 -14 март времето ще се стабилизира поне за няколко дни и валежите тогава ще са малко вероятни.

В следващите десетина дни възможността за слани остава макар и с малка вероятност, главно по високите западни котловинни полета, но според моделите минималните сутрешни температури ще са понижат до около 1 – 3 градуса над нулата.

Глобалната приземна температура е 14,42 градуса, според специализирания сайт temperature.global