Динамика или спокойствие: Селски срещу градски живот – плюсове и минуси

Помислете добре върху ползите и негативите на двете опции и накрая тръгнете натам, накъдето ви води сърцето

Ако живеете в град, тогава може да се уловите как седите и мечтаете за зелени хълмове и чист въздух, докато поредната  кола прелита с повишена скорост под прозореца на апартамента ви. Ако пък живеете в провинцията, също има голяма вероятност да копнеете за вълнението и динамиката на града.

Има множество плюсове и минуси, когато става въпрос за градски живот или живот в провинцията, така че разгледахме някои от тях тук.

Селски срещу градски живот: плюсове и минуси

Решението дали да живеете на село или в град не е просто избор на темпото на живот. Много други фактори могат да влязат в действие.

Плюсовете и минусите на селския живот

Тишина и спокойствие

Логично е, че колкото по-далеч сте от шума и суетата на града, толкова по-тихи ще бъдат нещата и живота ви. Това е изключително привлекателен фактор, ако сте израснали в шума на градския живот и търсите спокойствие. Въпреки това, за някои животът в провинцията може да бъде скучен.

Ако сте свикнали да живеете в града, наистина отделете малко време, за да помислите как може да ви се отрази промяната в нивото на шума и дали пълната тишина винаги е нещо добро.

По-ниска цена на жилищата

Животът в града си има цена, всички знаем това. Колкото по-близо живеете до голям град, толкова повече ще платите за имота си.

Въпреки, че цените не имотите в селата  ималките градове са далеч по-евтини, трябва да помислите колко допълнителни пари ще харчите, за да пътувате до работа или да шофирате до магазините (в случай, че няма такива в селото) два пъти седмично.

Качество на живот и пространство

Преместването в провинцията може да има огромни ползи за начина на живот и здравето. Градините обикновено са по-големи, отколкото в градовете, където понякога открито пространство дори не съществува, докато да имаш природа на прага на вратата си означава изобилие от чист въздух и страхотно здраве.

Чувство за общност

Може да има повече хора, живеещи в градовете, но повече хора обикновено означават по-малко разговори и комуникация. Градският живот е натоварен и пренаселеността може да бъде стресираща, така че преместването в провинцията може да бъде чудесно за опознаване на съседи и местни фирми като кафенета и месарници. Това усещане за общност може да бъде изключително полезно, когато става въпрос за бързо установяване.

По-бавен ритъм на живот

Както посочихме по-горе, градският живот е натоварен, забързан и може да бъде стресиращ. Селата и малките градове като цяло са по-безопасни, с по-ниски нива на престъпност, както и с по-малко проблеми с трафика и по-малко хора в обществения транспорт.

Плюсовете и минусите на градския живот

Повече възможности

Ако живеете в провинцията, има голяма вероятност все още да се налага да пътувате до работа, в зависимост от това какво работите, разбира се. Ако обаче сърцето ви дърпа към живот в провинцията, това може да означава по-малко възможности или ограничени възможности за работа и кариерно развитие.

По-добри транспортни връзки

Животът в град почти със сигурност ще ви даде повече възможности, когато става въпрос за транспорт. Хората, живеещи в селските райони, често се оказват блокирани, когато става въпрос за обществен транспорт, което означава дълго пътуване до удобствата. Влаковете, трамваите, автобусите и такситата са по-достъпни в градските райони, което означава много по-голям избор за хората, живеещи наблизо.

Достъп до удобства

Може дори да не се нуждаете от опция за транспорт, за да стигнете до различни удобства, ако живеете в град.

Магазините почти сигурно ще бъдат на пешеходно разстояние за градските жители, което означава лекота, както и положителен принос за техния въглероден отпечатък.

По-добър избор за социални дейности

Градовете обикновено имат по-голям избор, когато става дума за ресторанти, барове, театри и кина, което означава много повече възможности за тези забавни вечери със семейството и приятелите. Има по-голям шанс да намерите съмишленици в града, отколкото в селския район.

Все пак, различните хора има различни предпочитания, които често се променят с хора на времето, напредването на възрастта или промяната на мирогледа. Помислете добре върху ползите и негативите на двете опции и накрая тръгнете натам, накъдето ви води сърцето.