Директорът на Хематологията е новият министър на здравеопазването

Д-р Галя Кондева, досегашен директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, е служебният министър на здравеопазването.

Д-р Кондева е специалист по Вътрешни болести и хематолог в София с над 30 години опит и професионални интереси в диагностиката и лечението на анемии, нарушения в хемостазата, включително тромбофилия, хемоглобинопатии и хемоглобинози, определяне на предварителния риск в брачната двойка във връзка с носителство на таласемичен ген.

Завършила е Медицински университет през 1987 г. Своите специалности Вътрешни болести и Клинична хематология придобива през 1997 г. и 2017 г. През 2008 г. завършва специализация по Здравен мениджмънт.

Трудовия си стаж започва в Работническа болница Бухово и в отделение по вътрешни болести към V МБАЛ София. В периода от 2003 г. до 2008 г. е началник отдел към НЗОК. От 2008 г. до 2015 г. д-р Кондева работи като лекар в отделение по трансфузионна хематология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В следващите две години е лекар по вътрешни болести и клинична хематология в клиниката по хематология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда София. От 2017 г. до 2018 г. е директор дирекция към НЗОК. От 2019 г. д-р Кондева е част от екипа специалисти на ДКЦ Вита София.

През 2022 година е назначена за изпълнителен директор на националната хематологична болница.

Д-р Кондева е била и кандидат-депутат от ПП „Движение България на гражданите“ за 23 МИР.