Директорът на “Пирогов”: Не съм магьосник, мениджър съм

“В болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата”, добави той

“Всякаква намеса на „Пирогов” в политически и друг вид борби е неприемлива. В болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата. „Пирогов” няма политическа принадлежност и оцветка и е истински пример за плурализъм”. Това коментира директорът на “Пирогов” Валентин Димитров, за когото здравният министър подписа заповед да бъде освободен.

Той определи като “инсинуации”, и то “недопустими”, данните, че болницата ще фалира.

„Най-малкото са политически незрели от устата на министър, на човек, от когото очакваме да оправи здравеопазването”, подчерта Димитров. Той поясни, че у хората вече има напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ от лечебното заведение заради отношението към болницата.

Нови рокади: Директорът на Пирогов д-р Валентин Димитров е уволнен

„Не съм магьосник, мениджър съм. От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата на предприятието е 307 000 лв. През деветмесечието на същата година вече е 989 000 лв. Към 31 октомври 2023 г. – над 1 112 000 лв. Трендът е за постоянно увеличаване на печалбата”, категоричен е той, като подчерта, че за времето, за което е начело на „Пирогов”, дружеството е на печалба.

31 млн. лв., за които говорел министърът на здравеопазването Христо Хинков, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години, подчерта Димитров. „6 милиона са загубата за 2022 г., в която все още моята работа няма принос. Така че и тук не чувствам вина. 6 млн. пак ги приписват на мен, но пак са за минал период”, добави Димитров, цитиран от NOVA.

Припомняме, че на 5 декември стана ясно, че директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите, съобщиха от здравното заведение. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“, е представен на Софийската градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Хинков за казуса „Пирогов“: Не правя циркове, а си върша работата

Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентният орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

Последваха и политически реакции. Здравният министър Христо Хинков заяви, че застава зад решението си за освобождаването на директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Той отхвърли критиките, че става въпрос за политическа репресия. По думите му процедурата по освобождаване на директора на „Пирогов“ изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор.

Хинков посочи, че към момента финансовата загуба на болницата е 31 408 000 лв. се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година. Той обяви още, че към момента собственият капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано.

Според Асен Василев здравният министър трябва ”да подаде оставка, а не да прави циркове”. Ако един министър не може да осигури подкрепа за политиката, която води, той трябва да подаде оставка, а не да прави циркове, коментира още финансовият министър във връзка с решението на здравния министър Христо Хинков да уволни директора на „Пирогов“.

„Бюджетната процедура ще върви. Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на една болница. Ако не се приеме бюджета на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката“, посочи Василев.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов директорът на „Пирогов“ е бил нарочен. Борисов коментира, че към този момент има един действащ документ между Николай Денков и Мария Габриел, по който се назначават министрите, зам.-министрите, областните управители.

Като пълна глупост лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи твърдението, че искат да съборят правителството. По думите му досега решенията на Министерския съвет са най-меко казано слаби и затова се е налагало в парламента да се поема тежестта на правителството. Борисов припомни кризата със зърнопроизводителите и енергетиката.

„Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората , които назначава. Но ако това не бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата. Това е моето лично мнение“, каза още той.

На въпрос ще поиска ли оставката на министър Христо Хинков, той заяви: „не е моя работа“.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!