Компрометираният Тодор Попов ще разчита на партийна подкрепа, за да остане на ясла

Диви рокади за вота – кметове сменят партийните централи

По дефиниция настоящите избори са изключително интересни във всеки областен град, в който кметът не е от ГЕРБ (без Кърджали, бастион на ДПС). Ясно е защо  – ГЕРБ е силна партия, съответният й кандидат е сред фаворитите, такъв обаче е и настоящият управник на града. Това вещае оспорвана борба, най-малко двубой.

На практика обаче не навсякъде е така – просто защото в няколко такива градове бившите управляващи припознаха кмета, който я е бил на предишните избори и към момента също изглеждаше непобедим за нея. Тоест, чрез пришиване към довчерашния опонент, срещу когото е изсипвала тонове хули, и снасяне в гнездото му сега, подплатено със същото количество подмазване, ГЕРБ опитва да си постеле за победа.

Дали успехът ще се случи, не се знае. На терен са още ПП-ДБ, а и други кандидати. Но това „кукувичо поведение“ е отличителна черта на ГЕРБ трайно в годините. Сега бяха припознати кметовете на Перник, Благоевград, Пазарджик и Ямбол – компрометираният Станислав Владимиров, напуснал БСП, Илко Стоянов, довчера от ИТН, прокурорският Тодор Попов и Валентин Ревански (издигнати съответно от „Новото време“ и „Пряка демокрация“, но реално независими).

По същия начин по-рано и до момента – на Монтана Златко Живков и на Кюстендил Петър Паунов. На всички тези места местната структура на ГЕРБ е слаба, често съчетано със скандали – включително поради факта, че все не може да извоюва своя победа в кметския вот. И какво по лесно като реакция от това, Бойко Борисов да се прегърне със съответния фаворит.

Добрич, Разград, Русе, Плевен и Видин са другите градове, в които, поне до момента, кметът не е от ГЕРБ. И ще бъде доста интересно тази, а някъде – и другата, неделя.

РАЗСТАНОВКАТА

В Перник Владимиров се състезава със специално направена за изборите негова партия – „Движение за просперитет за Перник“. Местният лидер на ДСБ Георги Недев е кандидатът на ПП-ДБ. На разбитото след напускането на Владимир БСП претендент е Кирил Леонов. Партиен кадър, но и бизнесмен, е 33-годишният Радослав Червенков от „Възраждане“.

Доста по-интересно е в Благоевград. След като скъса с ИТН, Илко Стоянов, спечелил на междинния вот през 2021 г., е издигнат от инициативен комитет. Човекът на ПП-ДБ е адвокатът Методи Байкушев. С познати имена участват „Възраждане“ и ИТН – Цвета Рангелова и Станислав Богдански. На терена са още плеяда известни фигури – бившите кметове Атанас Камбитов и Румен Томов, както и Румен-Радевия областен управител Николай Шушков.

Срещу пробития от далавери Тодор Попов в Пазарджик са младият депутат от ПП-ДБ Петър Куленски, областният управител при служебните кабинети Трендафил Величков, Благо Солов, който като кандидат на БСП преди 4 години бе на балотаж. Сега БСП издигна Цоко Цоков.

В Ямбол е интересно, доколкото преди 4 години бизнесменът Валентин Ревански, дебютант в политиката, би „като тъпан“ не само ГЕРБ, но и останалите. Недялка Петкова (БСП), Георги Стефанов (ПП-ДБ) се очаква да му бъдат основните конкуренти. Ямбол е от малкото градове в страната, където „Възраждане“ не издигна кандидат. Състезава се и бившият кмет Георги Славов.

От споменатите градове може да се каже, че единствено в Благоевград тече оспорвана кампания. Някакъв хъс има и в Пазарджик.

В Русе мачът е решен. Срещу настоящия кмет и безспорен фаворит Пенчо Милков (БСП и широка коалиция) са бившата депутатка с нулеви шансове Рена Стефанова (ПП-ДБ), шефът на болница „Канев“ Иван Иванов (ГЕРБ). Кандидатът на „Възраждане“ е Златан Златанов. Искрен Веселинов и Борислав Българанов, известни десни политици от близкото минало, също са издигнати.

В Плевен столът на Георг Спартански (инициативен комитет) е атакуван от гербера Валентин Христов, Наталия Цанева от ПП-ДБ, Данаил Раденцов („Възраждане“), Ева Маринова-Найденова (БСП). Плевен е интересен с количеството кандидатури – цели 15, сред които няколко на малки формации или независими, които може да се представят добре.

В Добрич традицията бе спазена – надпреварата е пиперлива. Срещу кандидата за трети мандат Йордан Йорданов (дясно-центристка коалиция) са бившият зам.-областен управител Красимир Николов (ГЕРБ), бесепарят Стоян Люцканов, Йорданка Костадинова (ПП-ДБ), Георги Джендов („Възраждане“). Архитектите винаги са били с амбиции в града, така е и сега – кандидат е арх. Делян Жечев, син на бившия варненски гл. архитект Вили Жечев.

В Разград е уникално., След като настоящият кмет Денчо Бояджиев не се кандидатира, ПП-ДБ издигна зам.-кметът Мирослав Грънчаров, а БСП, под формата на независим, другия зам.-кмет Добрин Добрев. ДПС пък се спря на третия зам.-кмет – Хабибе Расим. ГЕРБ също играят с някогашен техен колега – Галина Маринова (екс областен управител също). Ивелина Ангелова е претендентът на „Възраждане“.

Прираст на население преди местните избори отчита иначе обезлюдаващият се Видин. За проблема алармира областният управител Иво Атанасов, цитиран от БНР.

Кметският пост край Баба Вида, заеман досега от Цветан Ценков (СДС и коалиция), претендент и отново, е атакуван от депутата на ПП-ДБ Любен Иванов, Стефан Стефанов („Възраждане“) и социалистът Иван Иванов.

Това бе статичната разстановка. Динамичната, тоест „джуркането“ на бюлетини, предстои да разберем.

БЕДНИЯТ СЕВЕР

Регионалните процеси в ГЕРБ онагледяват и една друга много интересна картина. Както се вижда, повечето градове по-горе, в които партията си има проблеми, са в Северна България, отколкото в Южна. Но ГЕРБ си има проблеми още в Силистра, Шумен и Ловеч, където се наложи да замени досегашните си кметове с нови кандидатури – пак на север.

Неразбориите и търсенето на нови решения винаги са преобладаващи там, където управлението е трудно, населението има повече очаквания и т.н. Знае се – от две десетилетия Южна България просперира, Северна изостава – именно тези важни диспропорции личат през вътрешнопартийната динамика в ГЕРБ.