До 2029 г. на летище София ще има и Терминал 3

Летище София очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година. Това каза за БНР Хесус Кабайеро, директор на компанията концесионер на най-голямата ни аерогара „СОФ Кънект“.

7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище „София“ през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза мениджърът.

На въпрос дали летището се е възстановило напълно след пандемията той отговори:

„По отношение на броя пътници летището се е възстановило, но по отношение на полетите все още сме под нивото на 2019 година. Това означава, че полетите са запълнени, но все още страдаме от липсата на самолети на пазара, от което авиокомпаниите изпитват затруднение. Но можем да кажем, че трендът е добър за това да преодолеем кризата след пандемията“.

През миналата година 31 авиокомпании са изпълнявали полети от и до летище „София“, като през тази година те ще се увеличат с още две. През това лято ще има редовни полети от и до 78 дестинации, а чартърни – от и до 28 дестинации.

За това лято ще има 4 или 5 нови дестинации като Хелзинки, Рига, о-в Скиатос, Баку и Бристол, каза още Хесус Кабайеро.

Той посочи още, че до края на годината фирмата концесионер ще инвестира с натрупване 100 милиона лева. До момента са инвестирани 60 милиона, а до края на годината още 40.
Започна изграждането на нов открит паркинг, следва реконструкцията на закрития паркинг и на гишетата за чекиране, смяната на багажната система, както и зоната за хранене, през следващата година ще има ново оборудване, с което да се увеличи капацитета при проверките за сигурност.

Планирано е изграждането на Терминал 3 да започне през първото тримесечие на 2026 г, а строителството да продължи 3 години, каза още Хесус Кабайеро.