Софийски Университет
Софийски Университет

До седмица СУ заработва на пълни обороти

Окупирана остава само "Аула Магна"

Една седмица ще е нужна на Софийския университет, за да навакса темпото си на работа. Това заяви доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Националния синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, след като стана ясно, че „Ранобудните студенти“ прекратяват пълната окупация на Алма матер.

„Преподавателите много бързо ще влязат в залите, но не се знае, дали толкова бързо студентите ще влязат в аудиториите. Докато се възстанови учебният процес, ще бъде загубена поне още една седмица, за да могат учащите да се върнат в залите“, поясни Вълчева.

По думите й студентите имат възможност да наваксат с пропуснатите лекции преди зимната сесия в библиотеките и интернет. Лошото според Вълчева било, че не са имали комуникация с преподавателите. Тя добави, че самостоятелната форма на обучение не дава резултат, защото студентите, особено в първи и втори курс, имат нужда преподавателите да ги водят и въвеждат в материала.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев подписа заповед за организирането на пропуснатите учебни занятия от 26 октомври до 16 ноември, а летният семестър ще започне от 24 февруари.

До прекратяването на пълната окупация на Ректората на СУ се стигна след декларация на „Ранобудните студенти“, изпратена до медиите.

„С оглед на всичко това, след дълго обсъждане на Общо събрание, решихме следното: от 18 ноември (понеделник), ние, окупиралите Ректората на Софийския университет, каним нашите колеги и преподаватели да се завърнат в окупираната сграда, за да продължат учебната и научна дейност, като за целта прехвърляме окупационния щаб в „Аула Магна”, най-символичното място за Университета”, се посочва в декларацията.

Те приканват да не се махат плакатите им, защото подобен жест би провокирал нова акция. Въпреки прекратяването на окупацията „Ранобудните студенти“ не са се отказали от исканията си и ще настояват за изпълнението им.