Добра новина: Бензинът пада до 2,70 лв., а дизелът  – под 3 лева

Добра новина преди Коледа – средната цена на А95 падна през последните дни под 2.90 лв. за литър, показват данните от платформата Fuelo. Така най-масово продаваният бензин в петък се търгуваше средно за 2.87 лв. като за последния месец той е поевтинял с 8 стотинки.

Дизелът остава скъп, но цената му също леко върви надолу – с 5 ст. за месец до 3.30 лв. на литър. По-чувствително поевтинява метанът – с 1.60 лв. за от началото на ноември, и в момента се продава за 3.31 лв. за кг.

При тези цени потребителите получават отстъпка от 25 стотинки на литър. В сряда служебният кабинет гласува допълнителни 38 млн. лв. за удължаване ползването на отстъпка от 25 ст. от литър гориво до края на декември.

„В следващите две седмици ще сме свидетели на още по-ниски цени. Цените на дизела очакваме да паднат под 3 лв. на литър, а на бензина – под 2.70 лв.“, прогнозира Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Така в периода на Коледните празници и засилените пътувания по това време на годината, потребителите ще зареждат колите си на чувствително по-ниски цени.

От Асоциацията на търговците и вносителите на горива посочват, че в последните седмици се наблюдава сериозен спад на международните пазари на крайните продукти дизел и бензин с над 250 долара и това предстои да се отрази на колонките у нас до 2-3 седмици.

След около 10 дни спадът в котировките на суровия нефт ще се отрази и на цените на едро на най-големия производител на Балканите – бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“, посочи Хаджидимитров. Според него цената на едро на бензина и дизела ще падне с около 15-16 стотинки.

ВНИМАТЕЛНО С ОТСТЪПКИТЕ

Собствениците на бензиностанции са предпазливи в коментарите си дали отстъпката от 25 ст. трябва да остане и дори да се увеличи след Нова година, както обещават различните политически партии.

Търговците са скептични и към плановете на служебния кабинет за нова мащабна програма за подпомагане на базата на по-големия данък печалба, който се очаква от „Лукойл Нефтохим“ за тази и следващата година.

„Горивата поевтиняват заради спада на цените на суровината на международните пазари. Това преразпределение на средства за компенсации чрез частни компании, каквито са бензиностанциите, не е най-добрият вариант.

Работата на търговците се увеличи трикратно, а от отстъпката се възползват най-вече богатите потребители. Надявам се да има друг вариант за помощта“, коментира Хаджидимитров.

„Трябва да се обмисли внимателно новата схема на компенсации. Сега част от по-малките търговци не могат да осигурят отстъпката от 25 ст. на литър, тъй като тя се дава от бензиностанцията, а после бизнесът си я получава от държавата и така на практика я кредитира. Кредитът е около 10 милиона лв. на ден.

Ако държавата иска да увеличи помощта, то този кредит ще стане още по-голям и ще стане непосилен за бензиностанциите – т.е. не е това механизмът, който трябва да се прилага“, смята и Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

ПЕТРОЛЪТ ПАДНА ПОД 82 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ

Цените на суровия петрол претърпяха няколко резки спада през последните дни. Работната седмица завърши със средна цена 81,52 долара за барел, съобщиха от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). В сряда сорт „Брент“ поевтиня с 3% и се търгуваше за 85,80 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI – с 2,% към 78,70 долара за барел.

Този спад бе повлиян от информацията от предния ден, че групата на седемте икономически най-мощни държави Г-7 разглежда възможността за таван на цената на руския морски петрол в диапазона от 65-70 долара за барел.

Г-7, включително Съединените щати, както и целият Европейски съюз и Австралия планират да въведат тавана на цените за износа на руски петрол по море от 5-и декември, като част от санкциите спрямо Русия за нахлуването ѝ в Украйна. Идеята на тавана е да се забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол, ако се продава над определена цена.

Европейските дипломати в преговорите обаче смятат, че обсъжданият ценови таван е твърде висок, съобщи агенция Блумбърг. Руският петрол се търгува със значителна отстъпка в сравнение с Брент – около 65 долара за барел.

Ако таванът на цените на Г-7 за руския петрол бъде определен на подобно ниво, това няма да навреди много на Русия и респективно на световните петролни доставки, смятат експертите. През седмицата разногласията не бяха изгладени и преговорите продължават в понеделник, тъй като страни като Полша настояват за много по-нисък таван от около 30 долара за барел.

Влияние върху спада на международните котировки на суровия петрол оказва и намалялото търсене от Китай, най-големият вносител на петрол в света.

Страната продължава с локалните строги локдауни заради политиката за „Нулев ковид“. Властите в столицата Пекин помолиха жителите да не напускат града, освен ако не е необходимо, за да се ограничи разпространението на вируса.